sobota, 9 marca 2013

Czekoladowa chmura

          Delikatne czekoladowe ciasto nie zawierające mąki z lekką nutą pomarańczy, które po upieczeniu opada, ale w tym przypadku jest to wymagany „zakalec”, napełnione delikatną bitą śmietaną oproszoną kakao. Ciasto z książki Nigelli Lawson „Nigella Gryzie”.
Ciasto:
  • 250 g ciemnej czekolady
  • 125 g masła
  • 6 jaj
  • 175 g cukru
  • pomarańcza
  • szczypta soli
      Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać do niej masło, wymieszać, pozostawić do ostygnięcia. 4 białka jaj ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, stopniowo dodając 100 g cukru. 2 jaja i 4 żółtka ubić na puszystą masę z 75 g cukru. Dodać do masy czekoladę, otartą skórkę z pomarańczy i wyciśnięty sok z połowy pomarańczy. Wymieszać. Masę czekoladową połączyć z pianą z białek delikatnie mieszając. Masę wylać do tortownicy o średnicy 24 cm, dno wykładamy papierem do pieczenia. 
      Wstawić do nagrzanego do 180oC piekarnika  na około 30 minut. Ciasto ma wyrosnąć, popękać a środek niema być płynny. Wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia, ciasto powoli będzie się zapadać.  

Masa śmietanowa:
  • 600 ml śmietany 30%
  • 2 usztywniacze do śmietany
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka kakao
      Mocno schłodzoną śmietanę ubić z usztywniaczami i cukrem pudrem. Ciasto wyciąć z rantu tortownicy i powoli odklejając papier do pieczenia przełożyć na naczynie do podania. W zagłębienie w cieście ułożyć kopiec z bitej śmietany i posypać kakao. Gotowe do podania. 

2 komentarze:

  1. Widziałam to ciacho na innych blogach - boskie jest! U Ciebie wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robilam. Wyszlo idealnie czekoladowe.... Chwila zapomnienia w ustach.

    OdpowiedzUsuń