- 6 zimnych białek
- szczypta soli
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka octu lub soku z cytryny
- 300 gram cukru
Białka ubijać z solą. W połowie ubijania dodawać powoli
cukier. Ubić na bardzo sztywno i lśniąco. Dodać ocet i wymieszać całość z mąką.
Spody dwóch tortownic wyłożyć pergaminem, pozostawiając
suche boki. Masę podzielić na dwie blachy i wyłożyć po równo. Wstawić do nagrzanego do 180oC piekarnika na 2 –
3 minuty, po czym zmniejszyć do 110oC i piec 20 – 30 minut, aż
pojawi się chrupiący wierzch. Zostawić do wystygnięcia.
- 600 ml śmietany 30 % (ja lubię grubą warstwę śmietany)
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 usztywniacze do śmietany
Do miski wlać śmietanę i dodać usztywniacze, zacząć ubijać.
W trakcie dodać cukier. Ubijać do uzyskania sztywnej konsystencji.
- 20 mrożonych truskawek
- łyżka miodu
- 3 łyżki galaretki truskawkowej lub cytrynowej
Truskawki włożyć do rondla z łyżką miodu i powoli ogrzewać
do całkowitego rozmrożenia. Dodać suchą galaretkę i wymieszać a następnie
rozdrobnić blenderem. Zostawić do ostygnięcia.
Bezy ostrym nożem odciąć od rantu tortownic. Powoli ściągać
pergamin, układając bezę na talerzu do podania. Na pierwszą bezę wyłożyć
śmietanę i polać ją sosem, przykryć drugą bezą. Tak przygotowany tort dekorujemy
połówkami truskawek oblanymi czekoladą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz