poniedziałek, 4 marca 2013

Tortowa Pavlova

          Klasyczna Pavlova „przerobiona” na elegancki tort bezowy. Dwa bezowe blaty, chrupiące z zewnątrz miękkie we wnętrzu, przełożone bitą śmietaną polaną musem truskawkowym. Cały tort zwieńczony truskawkami zanurzonymi w aromatycznej czekoladzie. Tort nie tylko zachwyca wyglądem ale i smakiem. Doskonały na prezent dla bliskiej osoby.

  • 6 zimnych białek
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu lub soku z cytryny
  • 300 gram cukru
      Białka ubijać z solą. W połowie ubijania dodawać powoli cukier. Ubić na bardzo sztywno i lśniąco. Dodać ocet i wymieszać całość z mąką.
      Spody dwóch tortownic wyłożyć pergaminem, pozostawiając suche boki. Masę podzielić na dwie blachy i wyłożyć po równo. Wstawić do nagrzanego do 180oC piekarnika na 2 – 3 minuty, po czym zmniejszyć do 110oC i piec 20 – 30 minut, aż pojawi się chrupiący wierzch. Zostawić do wystygnięcia.

  • 600 ml śmietany 30 % (ja lubię grubą warstwę śmietany)
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 usztywniacze do śmietany

      Do miski wlać śmietanę i dodać usztywniacze, zacząć ubijać. W trakcie dodać cukier. Ubijać do uzyskania sztywnej konsystencji.

  • 20 mrożonych truskawek
  • łyżka miodu
  • 3 łyżki galaretki truskawkowej lub cytrynowej

          Truskawki włożyć do rondla z łyżką miodu i powoli ogrzewać do całkowitego rozmrożenia. Dodać suchą galaretkę i wymieszać a następnie rozdrobnić blenderem. Zostawić do ostygnięcia.


      
         Bezy ostrym nożem odciąć od rantu tortownic. Powoli ściągać pergamin, układając bezę na talerzu do podania. Na pierwszą bezę wyłożyć śmietanę i polać ją sosem, przykryć drugą bezą. Tak przygotowany tort dekorujemy połówkami truskawek oblanymi czekoladą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz