sobota, 1 czerwca 2013

Pierogi z wędzonym twarogiem, ziemniakami okraszone duszoną porą ze świeżym szczypiorem

       Pierogi w innej odsłonie. Wędzony twaróg zmienia zwykłe ruskie pierogi w góralski przysmak. Zasmakują tym, którzy lubią smak oscypka.
Ciasto:
  • 500 g mąki + do podsypania
  • 1 łyżeczka soli
  • dość ciepła woda taka by nie parzyła dłoni
  • Nie podaję ilości wody bo ciężko jest ją określić. Wszystko zależy od rodzaju mąki, wilgotności, nigdy nie wiadomo ile wchłonie mąka wody.

      Mąkę wysypać na blat, posolić. Z mąki uformować kopiec, a w środku zrobić wgłębienie, powoli wlewać wodę, wmieszając  ją w mąkę. Zaczynamy zagniatać ciasto i robimy to do momentu uzyskania sprężystego, nie przyklejającego się do rąk ” tworu”. Pozostawić na 10 minut, pod przykryciem z czystej ściereczki na około 10 minut by odpoczęło.
Farsz:
  • 500 g wędzonego twarogu do kupienia np. w Lidlu
  • 10 sztuk średniej wielkości ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 2-3 łyżki oleju
  • majeranek, sól, pieprz, papryka słodka

      Ziemniaki ugotować jak zwykle, ostudzić. Cebule pokroić w kostkę, może być niedbale i tak ją będziemy mielić. Na patelni rozgrzać olej i masło, dodać cebule posolić i dusić do miękkości. Pod koniec smażenia dodać przyprawy, wymieszać i jeszcze chwile podsmażyć.  Składniki farszu zmielić w maszynce do mięsa, doprawić do smaku.
      Ciasto podzielić na trzy części, mniejsze lepiej wałkować. Rozwałkować na dość cienki placek, ale tez nie ma co przesadzać. W trakcie wałkowania podnosić ciasto i  obracać je, podsypywać mąka by nie przywarło.  Przygotować coś do wycinania kółek z ciasta, najlepiej by miało ostre ranty.  Ja używam gotowych wykrawaczek, wybieram pośrednią wielkość około 6 -7 cm średnicy. Moje pierogi są dość duże i napakowane po brzegi farszem. Z ciasta wycinać kółka, na każde nałożyć odpowiednią ilość farszu, połowę brzegu koła można lekko zwilżyć woda by oba płaty ciasta się skleiły. Kleimy pierogi do wykończenia składników. Układamy je na posypany mąka blat by nie przywarły. Gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy by się nie posklejały.
Okrasa:
  • 1 por
  • oliwa – tyle ile będzie potrzeba
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • szczypior


      Por przekrawamy na pół. Kroimy w pół koła. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy masło i wrzucamy por, solimy. Wszystko dusimy do miękkości.
      Na talerze wykładamy pierogi, polewamy je okrasą z pora i posypujemy posiekanym szczypiorem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz