Pierogi w innej odsłonie. Wędzony twaróg zmienia zwykłe
ruskie pierogi w góralski przysmak. Zasmakują tym, którzy lubią smak oscypka.
Ciasto:
- 500 g mąki + do podsypania
- 1 łyżeczka soli
- dość ciepła woda taka by nie parzyła dłoni
- Nie podaję ilości wody bo ciężko jest ją określić. Wszystko zależy od rodzaju mąki, wilgotności, nigdy nie wiadomo ile wchłonie mąka wody.
Mąkę wysypać na blat, posolić. Z mąki uformować kopiec, a w
środku zrobić wgłębienie, powoli wlewać wodę, wmieszając ją w mąkę. Zaczynamy zagniatać ciasto i
robimy to do momentu uzyskania sprężystego, nie przyklejającego się do rąk ”
tworu”. Pozostawić na 10 minut, pod przykryciem z czystej ściereczki na około
10 minut by odpoczęło.
Farsz:
- 500 g wędzonego twarogu do kupienia np. w Lidlu
- 10 sztuk średniej wielkości ziemniaków
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 2-3 łyżki oleju
- majeranek, sól, pieprz, papryka słodka
Ziemniaki ugotować jak zwykle, ostudzić. Cebule pokroić w
kostkę, może być niedbale i tak ją będziemy mielić. Na patelni rozgrzać olej i
masło, dodać cebule posolić i dusić do miękkości. Pod koniec smażenia dodać
przyprawy, wymieszać i jeszcze chwile podsmażyć. Składniki farszu zmielić w maszynce do mięsa,
doprawić do smaku.
Ciasto podzielić na trzy części, mniejsze lepiej wałkować. Rozwałkować na dość
cienki placek, ale tez nie ma co przesadzać. W trakcie wałkowania podnosić
ciasto i obracać je, podsypywać mąka by
nie przywarło. Przygotować coś do
wycinania kółek z ciasta, najlepiej by miało ostre ranty. Ja używam gotowych wykrawaczek, wybieram
pośrednią wielkość około 6 -7 cm średnicy. Moje pierogi są dość duże i
napakowane po brzegi farszem. Z ciasta wycinać kółka, na każde nałożyć
odpowiednią ilość farszu, połowę brzegu koła można lekko zwilżyć woda by oba
płaty ciasta się skleiły. Kleimy pierogi do wykończenia składników. Układamy je
na posypany mąka blat by nie przywarły. Gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem
oliwy by się nie posklejały.
Okrasa:
- 1 por
- oliwa – tyle ile będzie potrzeba
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
- szczypior
Por przekrawamy na pół. Kroimy w pół koła. Na patelni
rozgrzewamy olej, dodajemy masło i wrzucamy por, solimy. Wszystko dusimy do
miękkości.
Na talerze wykładamy pierogi, polewamy je okrasą z pora i posypujemy posiekanym szczypiorem.
Na talerze wykładamy pierogi, polewamy je okrasą z pora i posypujemy posiekanym szczypiorem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz