Pyszna, kremowa zupa szparagowa. Nie jest mdła przez dodatek
pora , ale bardzo sycąca przez dodatek ziemniaków i kaszki. Polecam póki
jeszcze na nie sezon.
Składniki:
- 20-25 sztuk białych szparagów
- 8 ziemniaków
- 2 litry bulionu
- ½ pora
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oleju
- 2 garści kaszki kukurydzianej lub manny
- 100 ml śmietany 30%
- sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa, przyprawa do zup, cukier
- kwaśna śmietana
Ziemniaki obrać, pokroić dowolnie. Szparagi obrać, odkroić
główki a resztę poprzekrawać na mniejsze części. Por pokroić w pół talarki.
Zagotować bulion, dodać do niego ziemniaki. Gdy będą już prawie miękkie dodać pokrojone szparagi bez główek. Jeśli szparagi oddadzą zbyt dużo wody i to Wam nie będzie odpowiadało należy odlać zbędny wywar. Na patelni rozgrzać tłuszcze i poddusić na nich por doprawiony przyprawą do zup. Por dodać do wywaru z warzywami. Całość zmiksować, dodać kaszkę i chwilę pogotować. Dodać śmietanę i doprawić do smaku solą, pieprze oraz gałką muszkatołową. W małym rondlu zagotować wodę ze szczyptą cukru i soli i ugotować główki szparagów.
Zagotować bulion, dodać do niego ziemniaki. Gdy będą już prawie miękkie dodać pokrojone szparagi bez główek. Jeśli szparagi oddadzą zbyt dużo wody i to Wam nie będzie odpowiadało należy odlać zbędny wywar. Na patelni rozgrzać tłuszcze i poddusić na nich por doprawiony przyprawą do zup. Por dodać do wywaru z warzywami. Całość zmiksować, dodać kaszkę i chwilę pogotować. Dodać śmietanę i doprawić do smaku solą, pieprze oraz gałką muszkatołową. W małym rondlu zagotować wodę ze szczyptą cukru i soli i ugotować główki szparagów.
Zupę przelać do miseczek, udekorować kleksem śmietany i całymi główkami
szparagów.
*Zupy wychodzi dość spory garnek - napełnimy nią 4 dość duże miseczki.
Absolutnie pyszny krem ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kremy :) Ten wygląda pysznie będę musiała wypróbować bo szparagi w tym sezonie jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuń