niedziela, 2 czerwca 2013

Krem szparagowo – ziemniaczany z dodatkiem pora

       Pyszna, kremowa zupa szparagowa. Nie jest mdła przez dodatek pora , ale bardzo sycąca przez dodatek ziemniaków i kaszki. Polecam póki jeszcze na nie sezon.
Składniki:
  • 20-25 sztuk białych szparagów
  • 8 ziemniaków
  • 2 litry bulionu
  • ½ pora
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju
  • 2 garści kaszki kukurydzianej lub manny
  • 100 ml śmietany 30%
  • sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa, przyprawa do zup, cukier
  • kwaśna śmietana

      Ziemniaki obrać, pokroić dowolnie. Szparagi obrać, odkroić główki a resztę poprzekrawać na mniejsze części.  Por pokroić w pół talarki.
      Zagotować bulion, dodać do niego ziemniaki. Gdy będą już prawie miękkie dodać pokrojone szparagi bez główek. Jeśli szparagi oddadzą zbyt dużo wody i to Wam nie będzie odpowiadało należy odlać zbędny wywar. Na patelni rozgrzać tłuszcze i poddusić na nich por doprawiony przyprawą do zup. Por dodać do wywaru z warzywami. Całość zmiksować, dodać kaszkę i chwilę pogotować. Dodać śmietanę i doprawić do smaku solą, pieprze oraz gałką muszkatołową.  W małym rondlu zagotować wodę ze szczyptą cukru i soli i ugotować główki szparagów.
      Zupę przelać do miseczek, udekorować kleksem śmietany i całymi główkami szparagów.

*Zupy wychodzi dość spory garnek -  napełnimy nią 4 dość duże miseczki. 

2 komentarze:

  1. Uwielbiam kremy :) Ten wygląda pysznie będę musiała wypróbować bo szparagi w tym sezonie jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń