Obłędna, rozpływająca się w ustach tarta z białej czekolady
z dodatkiem cynamonu, goździków i anyżku. Łatwa w przygotowaniu, nic w niej
skomplikowanego. Długo podchodziłam do jej upieczenia, bo jakoś biała czekolada
mnie nie przekonywała. Jeśli znudziły wam się pierniczki i pierniki świąteczne,
śmiało możecie tradycyjne wypieki zastąpić tą tartą, a i tradycja zostanie
zachowana. Inspiracja zaciągnięta z książki Przysmaki z czekolady.
Ciasto:
- 150 g mąki pszennej
- 75 g zimnego masła
- 1 łyżka zimnej wody
- szczypta soli
Z podanych składników zagnieść ciasto. Formę do tary wykleić
ciastem i całość schłodzić w lodówce. Cisto wyjąć, ponakłuwać widelcem i
wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 180oC i piec do lekkiego
zrumienienia. Wyjąć ostudzić.
Nadzienie:
- 350 g białej czekolady
- 420 ml śmietanki kremówki
- 3 łyżeczki żelatyny
- ½ łyżeczki cynamonu,
- ¼ łyżeczki goździków mielonych,
- ¼ łyżeczki anyżku mielonego lub 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- odrobina zimnej wody do namoczenia żelatyny
- 50 g białej czekolady do dekoracji
Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody – tyle żeby ją
pokryła po wymieszaniu – zostawić do napęcznienia.
Śmietankę przelać do garnka, wsypać przyprawy, zagotować. Następnie
do gorącej śmietanki dodać połamaną czekoladę i całość mieszać do uzyskania
jednolitej konsystencji. Zestawić z ognia, dodać żelatynę i mieszać do momentu rozpieszczenia
jej. Zostawić do wystudzenia masy.
Jeżeli w trakcie pieczenia w cieście zrobiły się pęknięcia
to spokojnie, uszczelnimy ciasto. Łyżką nabrać masy i pozalewać nią pęknięcia w
cieście, po czym schłodzić.
Na zimne ciasto wylać zimną masę i postawić w chłodnym
miejscu do jej zastygnięcia.
Gotowe ciasto wyjąć z rantu i udekorować startą czekoladą.
Najlepiej czekoladę zeskrobać obieraczką do warzyw.
wygląda rewelacyjnie:)
OdpowiedzUsuńAle kremowo wygląda ! Cudowne :)
OdpowiedzUsuńMmmmm... genialna :) zapraszamy do Nas na tartę makową :)
OdpowiedzUsuńpiękna tarta :)
OdpowiedzUsuń