sobota, 7 grudnia 2013

Tarta z białej czekolady z piernikową nutą

      Obłędna, rozpływająca się w ustach tarta z białej czekolady z dodatkiem cynamonu, goździków i anyżku. Łatwa w przygotowaniu, nic w niej skomplikowanego. Długo podchodziłam do jej upieczenia, bo jakoś biała czekolada mnie nie przekonywała. Jeśli znudziły wam się pierniczki i pierniki świąteczne, śmiało możecie tradycyjne wypieki zastąpić tą tartą, a i tradycja zostanie zachowana. Inspiracja zaciągnięta z książki Przysmaki z czekolady.

Ciasto:
  • 150 g mąki pszennej
  • 75 g zimnego masła
  • 1 łyżka zimnej wody
  • szczypta soli

      Z podanych składników zagnieść ciasto. Formę do tary wykleić ciastem i całość schłodzić w lodówce. Cisto wyjąć, ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 180oC i piec do lekkiego zrumienienia. Wyjąć ostudzić.

Nadzienie:
  • 350 g białej czekolady
  • 420 ml śmietanki kremówki
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • ½ łyżeczki cynamonu, 
  • ¼ łyżeczki goździków mielonych, 
  • ¼ łyżeczki anyżku mielonego lub 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • odrobina zimnej wody do namoczenia żelatyny
  • 50 g białej czekolady do dekoracji

      Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody – tyle żeby ją pokryła po wymieszaniu – zostawić do napęcznienia.
      Śmietankę przelać do garnka, wsypać przyprawy, zagotować. Następnie do gorącej śmietanki dodać połamaną czekoladę i całość mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Zestawić z ognia, dodać żelatynę i mieszać do momentu rozpieszczenia jej. Zostawić do wystudzenia masy.
      Jeżeli w trakcie pieczenia w cieście zrobiły się pęknięcia to spokojnie, uszczelnimy ciasto. Łyżką nabrać masy i pozalewać nią pęknięcia w cieście, po czym schłodzić.
Na zimne ciasto wylać zimną masę i postawić w chłodnym miejscu do jej zastygnięcia.
      Gotowe ciasto wyjąć z rantu i udekorować startą czekoladą. Najlepiej czekoladę zeskrobać obieraczką do warzyw.

4 komentarze: