wtorek, 17 września 2013

Francuskie rurki z malinowym kremem

      Bardzo efektowny deser, który wygląda na ciężki w przygotowaniu, a nie jest, jedyny mankament -trzeba posiadać foremki do rurek. Delikatne, kruche rurki wykonane z ciasta francuskiego – kupionego w sklepie- nadziane pysznym malinowym kremem na bazie bitej śmietany. Pyszności na jesienną słotę.

Składniki:
  • płat ciasta francuskiego
  • białko lub śmietana
  • cukier kryształ
  • tłuszcz do nasmarowania foremek
  • 300ml śmietany 30%
  • usztywniacz do śmietany
  • cukier puder do smaku i do posypania
  • garść malin

      Ciasto francuskie rozwinąć. Poprzecinać na centymetrowe pasma. Foremki do rurek (10cm) posmarować lekko tłuszczem – ja używam namoczonego w oleju wacika. Na rurki nawijać paski ciasta z lekką zakładką. Tak przygotowane rurki posmarować pędzelkiem zamoczonym w jajku lub śmietanie i posypać delikatnie cukrem. Piec na papierze do pieczenia w temperaturze około 200oC do zrumienienia. Po upieczeniu ciasto delikatnie zsunąć z foremek.

      Zimną śmietankę ubić z usztywniaczem, w trakcie dosypać cukier puder. Na koniec dodać maliny i całość ponownie zmiksować.

      Nadzienie przełożyć do worka cukierniczego lub worka do mrożonek ( ważne by był wykonany z grubej folii), odciąć róg i napełniać masą rurki. Tak przygotowane rurki oprószyć cukrem pudrem.

5 komentarzy:

  1. Pięknie wyglądają te rurki:) Oj zjadłoby się:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie za mna chodza, tylko sobie wymyslilam, ze ciasto francusie zrobie sama,ale pewnie skonczy sie na gotowym :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak ja dawno nie jadłam takich rurek...:)

    OdpowiedzUsuń
  4. pięknie wyglądają:) dla mnie rewelacja:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają bosko, robiłam już rurki tylko musiałam zagniatać ciasto, o wiele więcej pracy, muszę wypróbować z ciasta francuskiego, w Lidlu znalazłam w wersji light, zawsze to trochę mniej kalorii :)

    OdpowiedzUsuń