Bardzo efektowny deser, który wygląda na ciężki w
przygotowaniu, a nie jest, jedyny mankament -trzeba posiadać foremki do rurek. Delikatne,
kruche rurki wykonane z ciasta francuskiego – kupionego w sklepie- nadziane pysznym
malinowym kremem na bazie bitej śmietany. Pyszności na jesienną słotę.
Składniki:
- płat ciasta francuskiego
- białko lub śmietana
- cukier kryształ
- tłuszcz do nasmarowania foremek
- 300ml śmietany 30%
- usztywniacz do śmietany
- cukier puder do smaku i do posypania
- garść malin
Ciasto francuskie rozwinąć. Poprzecinać na centymetrowe
pasma. Foremki do rurek (10cm) posmarować lekko tłuszczem – ja używam
namoczonego w oleju wacika. Na rurki nawijać paski ciasta z lekką zakładką. Tak
przygotowane rurki posmarować pędzelkiem zamoczonym w jajku lub śmietanie i
posypać delikatnie cukrem. Piec na papierze do pieczenia w temperaturze około
200oC do zrumienienia. Po upieczeniu ciasto delikatnie zsunąć z foremek.
Zimną śmietankę ubić z usztywniaczem, w trakcie dosypać
cukier puder. Na koniec dodać maliny i całość ponownie zmiksować.
Nadzienie przełożyć do worka cukierniczego lub worka do
mrożonek ( ważne by był wykonany z grubej folii), odciąć róg i napełniać masą
rurki. Tak przygotowane rurki oprószyć cukrem pudrem.
Pięknie wyglądają te rurki:) Oj zjadłoby się:)
OdpowiedzUsuńTakie za mna chodza, tylko sobie wymyslilam, ze ciasto francusie zrobie sama,ale pewnie skonczy sie na gotowym :)
OdpowiedzUsuńJak ja dawno nie jadłam takich rurek...:)
OdpowiedzUsuńpięknie wyglądają:) dla mnie rewelacja:)
OdpowiedzUsuńWyglądają bosko, robiłam już rurki tylko musiałam zagniatać ciasto, o wiele więcej pracy, muszę wypróbować z ciasta francuskiego, w Lidlu znalazłam w wersji light, zawsze to trochę mniej kalorii :)
OdpowiedzUsuń