środa, 24 kwietnia 2013

Domowy dietetyczny kebab

       Domowy kebab, bez dodatku zbędnego tłuszczu, bez majonezowego sosu, podany na świeżych warzywach. Przepis podany w dwóch wersjach, drobiowy delikatny, ciemno mięsny ostry. Można je łączyć lub przygotować osobno.
Kebab drobiowy:
  • pierś z kurczaka ze skórą lub 20 – 30 dag mięsa mielonego drobiowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 – 2 łyżeczki przyprawy  do kebab/gyros u mnie była to przyprawa – Cairo Shoarma
  • sól, pieprz

      Mięso zmielić. Dodać do niego rozgnieciony czosnek i przyprawy. Wymieszać.

Kebab wieprzowy lub wołowy:
  • 20- 30 dag mięsa mielonego (dowolnego)
  • 2 łyżeczki papryki mielonej słodkiej
  • szczypta chilli
  • 1 łyżeczka przyprawy do grosa
  • sól, pieprz
      Wszystkie składniki wymieszać ze sobą.
      Mięso uformować w trójwymiarowe prostokąty. Można też mięso podzielić na plastry, które układamy jeden przy drugim i później z nich uformować trójwymiarowy prostokąt. 
      Rozgrzać patelnie ułożyć na niej mięso i obsmażyć z każdej strony. Położyć mięso na deskę, ściąć cienkie plastry upieczonego mięsa i położyć powtórnie na patelni. Obsmażać i ścinać do wyczerpania mięsa.

Sos czosnkowo – bazyliowy:
  • 300 ml jogurtu greckiego
  • 4 ząbki czosnku
  • garść liści bazyli
  • sól, pieprz, sok z cytryny

      Czosnek przecisnąć przez praskę lub posiekać. Liście bazyli pokroić w paski. Do miski przełożyć, czosnek, bazylie, jogurt, wymieszać doprawić do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.
Składniki:
  • liście sałaty – u mnie sałata lodowa i rzymska
  • pomidorki koktajlowe
  • ogórek
  • nać pietruszki

      Sałatę ułożyć na talerzu, na nią wyłożyć  mięso, przekrojone pomidorki oraz pokrojone w plastry ogórki, polać sosem i posypać posiekaną natka pietruszki.

2 komentarze: