Kebab drobiowy:
- pierś z kurczaka ze skórą lub 20 – 30 dag mięsa mielonego drobiowego
- 3 ząbki czosnku
- 1 – 2 łyżeczki przyprawy do kebab/gyros u mnie była to przyprawa – Cairo Shoarma
- sól, pieprz
Mięso zmielić. Dodać do niego rozgnieciony czosnek i
przyprawy. Wymieszać.
Kebab wieprzowy lub wołowy:
- 20- 30 dag mięsa mielonego (dowolnego)
- 2 łyżeczki papryki mielonej słodkiej
- szczypta chilli
- 1 łyżeczka przyprawy do grosa
- sól, pieprz
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą.
Mięso uformować w trójwymiarowe prostokąty. Można też mięso
podzielić na plastry, które układamy jeden przy drugim i później z nich
uformować trójwymiarowy prostokąt.
Rozgrzać patelnie ułożyć na niej mięso i obsmażyć z każdej strony. Położyć mięso na deskę, ściąć cienkie plastry upieczonego mięsa i położyć powtórnie na patelni. Obsmażać i ścinać do wyczerpania mięsa.
Rozgrzać patelnie ułożyć na niej mięso i obsmażyć z każdej strony. Położyć mięso na deskę, ściąć cienkie plastry upieczonego mięsa i położyć powtórnie na patelni. Obsmażać i ścinać do wyczerpania mięsa.
Sos czosnkowo – bazyliowy:
- 300 ml jogurtu greckiego
- 4 ząbki czosnku
- garść liści bazyli
- sól, pieprz, sok z cytryny
Czosnek przecisnąć przez praskę lub posiekać. Liście bazyli
pokroić w paski. Do miski przełożyć, czosnek, bazylie, jogurt, wymieszać
doprawić do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.
Składniki:
- liście sałaty – u mnie sałata lodowa i rzymska
- pomidorki koktajlowe
- ogórek
- nać pietruszki
Sałatę ułożyć na talerzu, na nią wyłożyć mięso, przekrojone pomidorki oraz pokrojone w
plastry ogórki, polać sosem i posypać posiekaną natka pietruszki.
pomysłowe :)
OdpowiedzUsuńJestem fanem domowych wersji fast foodów, Twój kebab jest ekstra :)
OdpowiedzUsuń