wtorek, 30 kwietnia 2013

Tort w stylu Tiramisu

       Tiramisu jeden z najsłynniejszych deserów włoskich, w wydaniu a’la tort. Pyszne, delikatne jak chmurka blaty kawowego biszkoptu, skropione alkoholem, obłożone masą śmietanową z serkiem mascarpone, obruszone kakao. Polecam. Sprawdza się zawsze i smakuje wszystkim.
Biszkopt kawowy:
  • 4 jaja
  • 1 szklanka cukru
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki - ¾ części mąki ziemniaczanej, ¼ część kawy sypanej i rozpuszczalnej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

      Oddzielić żółtka od białek. W misy miksera zacząć ubijać białka ze szczyptą soli. Gdy piana zacznie robić się gęsta, powoli wsypywać cukier. Ubijać do uzyskania sztywnej i lśniącej piany. Dodać żółtka- wymieszać, następnie proszek do pieczenia - wymieszać. Wsypać mąkę i delikatnie mieszać do uzyskania zwartej masy. Przełożyć do tortownicy ( u mnie o wymiarach 21 cm) z dołem wyłożonym pergaminem, boki pozostawić suche. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160oC. Piec do suchego patyczka. Biszkopt pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Przeciąć go na trzy części.
Masa śmietanowa:
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 l śmietanki 30%
  • 4 usztywniacze do śmietany ( niekoniecznie)
  • cukier puder do smaku – 2 – 3 łyżki
  • dowolny alkohol do nasączenia blatów biszkopta
  • kakao gorzkie

      Śmietankę ubić z usztywniaczami. Pod koniec ubijania wsypać cukier puder. Masę śmietanową wymieszać z serkiem mascarpone.
      Pierwszy blat biszkoptu ułożyć na rancie tortownicy, skropić go alkoholem i nałożyć porcje masy, posypać ją warstwą kakao.  Tak postępować do wykończenia składników, ostatnią częścią ma być masa. Ściągnąć rant i wyrównać masę na torcie. Wstawić do lodówki do schłodzenia. Udekorować dowolnie. 
      U mnie fiołki kandyzowane oraz kwiaty z czekolady.

2 komentarze: