niedziela, 14 kwietnia 2013

Krem groszkowo – porowy

       Pyszna zielona zupa, kolor adekwatny do panującej wiosennej aury.
Składniki:
  • bulion 1,5 litra
  • 3 małe pory – biała część
  • 3 ziemniaki
  • 500g groszku mrożonego
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz, przyprawa do zup
  • śmietana

      Por pokroić w talarki. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Do gorącego bulionu włożyć ziemniaki i gotować. Na patelni rozgrzać masło z olejem i dodać por, posolić i dusić. Por dołożyć do gotujących się ziemniaków i gotować razem jeszcze 5 minut. Do powstającej zupy dodać groszek i gotować do miękkości.  Całość zmiksować na gładką masę blenderem. Doprawić do smaku i dodać rozgnieciony ząbek czosnku. Podawać ze śmietana lub bez.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz