Składniki:
- bulion 1,5 litra
- 3 małe pory – biała część
- 3 ziemniaki
- 500g groszku mrożonego
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oleju
- ząbek czosnku
- sól, pieprz, przyprawa do zup
- śmietana
Por pokroić w talarki. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
Do gorącego bulionu włożyć ziemniaki i gotować. Na patelni rozgrzać masło z
olejem i dodać por, posolić i dusić. Por dołożyć do gotujących się ziemniaków i
gotować razem jeszcze 5 minut. Do powstającej zupy dodać groszek i gotować do
miękkości. Całość zmiksować na gładką
masę blenderem. Doprawić do smaku i dodać rozgnieciony ząbek czosnku. Podawać
ze śmietana lub bez.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz