Ciasto:
- 50 dag mąki pszennej + do podsypania
- 400 ml kwaśnej śmietany
- 25 dag masła lub margaryny
- szczypta soli
- jajo
- cukier do posypki
Składniki razem zagnieść i zawinąć w folię spożywczą,
schować do lodówki na kilka godzin. U mnie leżakowało dwa dni z woli przypadku
i nic się nie stało.
Ciasto podzielić na 4 -5 porcji, każdą wałkować na stolnicy posypanej mąką, często podnosząc ciasto, by nie przywarło. Każdą rurkę przed nawinięciem ciasta posmarować pędzelkiem lub wacikiem zamoczonym w oleju lub rozpuszczonym maśle. Ciasto kroić na paski 1,5 -2 cm i nawijać zaczynając od węższej strony stożka, robiąc niewielką zakładkę. Układać na blasze.
Jajo rozkłócić dolewając do niego odrobinę wody. Każdą rurkę owiniętą ciastem smarować z góry jajkiem i posypać cukrem.
Piec w temperaturze 190oC do momentu zrumienienia.
Rurkę wziąć do ręki i trzymając za podstawę stożka lekko przekręcić by ciasto uwolniło się od metalowej formy. Robiąc to bardzo delikatnie, gdyż ciasto jest bardzo kruche. Aby nie męczyć się przy ściąganiu rurek, przy nawijaniu ciasta zostawić niewielki margines u góry jak i dołu foremki, by ciasto nie wchodziło do środka.
Ja używam dużych foremek o długości 11 cm i wyszło mi z podanego przepisu około 50 sztuk.
Ciasto podzielić na 4 -5 porcji, każdą wałkować na stolnicy posypanej mąką, często podnosząc ciasto, by nie przywarło. Każdą rurkę przed nawinięciem ciasta posmarować pędzelkiem lub wacikiem zamoczonym w oleju lub rozpuszczonym maśle. Ciasto kroić na paski 1,5 -2 cm i nawijać zaczynając od węższej strony stożka, robiąc niewielką zakładkę. Układać na blasze.
Jajo rozkłócić dolewając do niego odrobinę wody. Każdą rurkę owiniętą ciastem smarować z góry jajkiem i posypać cukrem.
Piec w temperaturze 190oC do momentu zrumienienia.
Rurkę wziąć do ręki i trzymając za podstawę stożka lekko przekręcić by ciasto uwolniło się od metalowej formy. Robiąc to bardzo delikatnie, gdyż ciasto jest bardzo kruche. Aby nie męczyć się przy ściąganiu rurek, przy nawijaniu ciasta zostawić niewielki margines u góry jak i dołu foremki, by ciasto nie wchodziło do środka.
Ja używam dużych foremek o długości 11 cm i wyszło mi z podanego przepisu około 50 sztuk.
Masa budyniowa:
- 650 ml śmietanki 30%
- 100 ml wody
- 1 budyń waniliowy
- 5 łyżeczek cukru
- 1 łyżeczka cukru z wanilią
150 ml śmietanki wymieszać z wodą, połowę wlać do rondla i
zagotować z dodatkiem cukru. W pozostałym płynie rozmieszać budyń i wlać do
gotującej się śmietany. Zagotować. Ostudzić, przykrywając wierzch kremu folią,
by nie utworzył się kożuch. Pozostałą
śmietankę ubić. Budyń rozbić mikserem, powoli dodając bitą śmietanę.
LUB
Masa śmietanowa:
- 600 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
Zimną śmietankę ubić na wysokich obrotach mikserem dodając
cukier. Masę przełożyć do worka cukierniczego i napełniać każdą rurkę. Rurki
można przechować kilka dni w szczelnym pojemniku lub worki i nie tracą na
kruchości.
RURKA Z KREMEM? to jest mój smak dzieciństwa! uwielbiam!!!
OdpowiedzUsuńpróbowałam rurki wykonane przez autorkę bloga -> PYSZNE!!!! ;-)
OdpowiedzUsuńDziękuje Aniu, kto miał nie spróbować jak nie ty, przecież zdeklarowałaś się jako testerka:)
Usuńehh, a ja nie próbowałem, bo mnie nie było... taka strata!!! ale na pewno będzie jeszcze okazja...:D
OdpowiedzUsuńMówisz i masz:)
UsuńPyszne rurki, niedawno też takie robiłam, śmietankę kupuję w lidlu, szybko się ubija, a końce rurek zanurzam w rozpuszczonej czekoladzie, chociaż to więcej pracy:)
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować :)
Usuń