środa, 13 marca 2013

Ciasto marchewkowo – gruszkowe

         Ciasto marchewkowe zawsze zadziwia tych, którzy jedzą je pierwszy raz – jak z marchewki ciasto, ale czy one słodkie będzie – słowa mojego brata. Ciasto puszyste a zarazem wilgotne, wyraźnie wyczuwalny aromat cynamonu co nasuwa skojarzenie z piernikiem, przełamany słodyczą gruszki, moreli i chrupkością orzechów.    
Ciasto:

  • 1 ¼ szklanki oleju
  • 4 jaja
  • 4 średniej wielkości marchewki
  • garść orzechów laskowych
  • garść owoców suszonych (rodzynki, morele)
  • 2 gruszki
  • 2 szklanki cukru ( 1 szklanka ciemnego + 1 białego cukru)
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki cynamonu
Lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 limonka/cytryna/pomarańcza

      Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Suszone owoce pokroić na mniejsze kawałki i zalać niewielką ilością wrzącej wody.
      Jaja ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać olej i suche składniki i dokładnie wymieszać. Do powstałego ciasta dodać marchewki, gruszki oraz bakalie ( wraz z wodą), wszystko dokładnie wymieszać. Masę przelać do wysmarowanej masłem blaszki o wymiarach 24 x 24 cm i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC bez termoobiegu na około 60 minut, piec do „suchego patyczka”.
      Do miski przesiać cukier puder. Wyparzyć dowolnie wybrany cytrus i zetrzeć z niego na tarce o drobnych oczkach skórkę dodając ją do cukru pudru. Po czym przekroić owoc na pół i powoli dodawać wyciśnięty sok do cukru, pilnując by lukier nie zrobił się zbyt płynny.
      Lukier wylać na cieple ciasto.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz