Ciasto:
- 1 ¼ szklanki oleju
- 4 jaja
- 4 średniej wielkości marchewki
- garść orzechów laskowych
- garść owoców suszonych (rodzynki, morele)
- 2 gruszki
- 2 szklanki cukru ( 1 szklanka ciemnego + 1 białego cukru)
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki cynamonu
Lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 limonka/cytryna/pomarańcza
Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o grubych
oczkach. Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Suszone
owoce pokroić na mniejsze kawałki i zalać niewielką ilością wrzącej wody.
Jaja
ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać olej i suche składniki i dokładnie
wymieszać. Do powstałego ciasta dodać marchewki, gruszki oraz bakalie ( wraz z
wodą), wszystko dokładnie wymieszać. Masę przelać do wysmarowanej masłem
blaszki o wymiarach 24 x 24 cm i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC
bez termoobiegu na około 60 minut, piec do „suchego patyczka”.Do miski przesiać cukier puder. Wyparzyć dowolnie wybrany cytrus i zetrzeć z niego na tarce o drobnych oczkach skórkę dodając ją do cukru pudru. Po czym przekroić owoc na pół i powoli dodawać wyciśnięty sok do cukru, pilnując by lukier nie zrobił się zbyt płynny.
Lukier wylać na cieple ciasto.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz