piątek, 31 maja 2013

Naleśniki z twarożkowym koglem – moglem polane sosem czekoladowym

       Delikatne naleśniki, ze słodkim, jajecznym serkiem polane czekoladą – pyszności. Proste, klasyczne, szybkie jako śniadanie, obiad, kolacja czy też deser.
Ciasto -  9 naleśników średniej wielkości:
  • 1 szklanka mąki
  • ¾ szklanki mleka
  • ½ szklanki wody
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • szczypta proszku do pieczenia
  •  1 łyżka cukru
  • 2 jaja

      Wszystkie składniki dokładnie wymieszać ze sobą. Odstawić do lodówki na kilka godzin by ciasto „dojrzało”. Będzie nieco gęste i puszyste, ale ładnie rozleje się na gorącej suchej patelni. Jeśli konsystencja będzie dla Was za gęsta dolejcie trochę wody.
Kogel – mogel :
  • 2 jaja – można użyć samych żółtek
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego
  • 250 g twarogu o dowolnej zawartości tłuszczu

      Jaja ubić na puszystą masę z cukrem i ekstraktem. Dodać twaróg i wymieszać. Masa będzie dość rzadka, jeśli wolimy nieco gęstszą zrezygnujmy z białek.
Sos czekoladowy:
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki śmietany kwaśnej


      Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać do niej śmietanę i wymieszać ciągle podgrzewając.
      Na naleśniki nałożyć 2 – 3 łyżki nadzienia, rozsmarować. Zwijać w rulon lub trójkąty. Polać sosem.
 

3 komentarze:

  1. to normalnie........nawet nie wiem jak opisać to co teraz czuję. Uwielbiam naleśniki ale takie.................eh....mniamam :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Kogel - mogel, pyszności, ale fajny pomysł na naleśniki :)

    OdpowiedzUsuń