środa, 29 maja 2013

Rollomaggi

       Ekstra dietetyczne roladki. Pyszna różowa polędwica przełożona świeżymi, zielonymi warzywami, zawinięta w papier ryżowy. Nie podlega już kąpieli w gorącym tłuszczu  - to nie sajgonki. Do tego soso – maczanki na bazie maggi, w trzech różnych wariacjach. Polecam jako zdrowy i elegancki wariant przystawki.
Składniki:
  • Opakowanie papieru ryżowego – ok. 12 sztuk
  • Garść rucoli
  • Pęczek szczypiorku
  • Biała część pora – około 6 cm
  • Mała cukinia
  • Polędwica wieprzowa
  • Olej
  • Przyprawa do steków
  • Pieprz
  • Papryka słodka
      Polędwice polewamy lekko olejem i rozcieramy go na całej długości mięsa. Posypujemy przyprawą do steków, pieprzem oraz papryką - wcieramy w mięso. Tak przygotowaną polędwice odstawimy na minimum dwie godziny do wniknięcia przypraw w mięso. Rozgrzewamy patelnie teflonową i obsmażamy mięso z każdej strony. Mięso ma mieć obsmażoną tylko swoją obwódkę a w środku pozostać różowe. Polędwice zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika na kilka godzin.
      Cukinię kroimy na cienkie plastry obieraczką do warzyw. Por przekrajamy na pół, a potem w pionowe słupki. Rucolę i szczypior, myjemy i osuszamy. Mięso na wpół zamrożone kroimy na dość cienkie plastry.
      Namoczony papier ryżowy układamy na desce, na nim na środku 3 -4 plastry nachodzącej na siebie polędwicy, na niej cukinię szczypior, por oraz rucolę, zakładamy boki i zwijamy w rulon. Tak postępujemy do wykorzystania składników na rollomaggi.

Soso – maczanki:

Słodkie maggi
  • 3 łyżki maggi
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 łyżka soku malinowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • szczypta ostrych płatków chilli
  • 1 rozgnieciony ząbek czosnku

Składniki sosu wymieszać ze sobą.

Ostre maggi
  • 2 łyżki maggi
  • 2 łyżki wody
  • 0,5 – 1 łyżeczka ostrych płatków chilli

Składniki sosu wymieszać.

Majomaggi
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka maggi

Składniki sosu wymieszać do idealnego połączenia, najlepiej rózgą.

Podanie:
      Roladki przekroić na pół pod kątem. Układać na talerzu. Sosy przełożyć do 3 miseczek. Każdą roladkę przed zjedzeniem maczać w wybranym sosie. Danie można jeść palcami lub pałeczkami. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz