poniedziałek, 13 maja 2013

Tarta czekoladowa „Błota Missisipi”

       Mega czekoladowa tarta. Kruchy czekoladowy spód, na nim zapieczona ekstremalnie masa  czekoladowa, na koniec całość dopełniona lekką bita śmietaną posypaną wiórkami czekoladowymi. Ciasto dla czekolado-holików i nie tylko. 
Ciasto:
  • 225 g mąki
  • 2 łyżki kakao w proszku
  • 150 g masła lub margaryny
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1- 2 łyżki zimnej wody

      Składniki ciasta zagnieść. Wykleić nim blaszkę do tarty i wstawić na godzinę do lodówki. Ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego do 190oC piekarnika, piec około 10 – 15 minut. Ze wskazanych ilości składników wychodzi dość gruba warstwa, jeśli lubicie cienki spód z kruchego ciasta, należy ilość składników zmniejszyć o 1/3.
Nadzienie:
  • 175 g masła
  • 250 g cukru brązowego ( powinno być 350 g ale zmniejszam, by nie była to aż taka torpeda kaloryczna)
  • 4 jaja
  • 4 łyżki kakao ciemnego
  • 150 g czekolady 70%
  • 330 ml śmietany 12 lub 18%

      Masło utrzeć z cukrem mikserem. Dodać jaja, kakao oraz roztopioną czekoladę. Wszystko dokładnie ze sobą wymieszać na puszystą masę. Wylać na upieczony kruchy spód i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160oC. Piec do momentu ścięcia i popękania nadzienia.
Zwieńczenie:
  • 300  ml śmietanki 30%
  •  1 łyżeczka cukru pudru
  • 2 łyżeczki tartej czekolady

      Śmietankę ubić z cukrem na sztywną masę. Śmietanę wyłożyć na zimną tarte i posypać czekoladą. 

2 komentarze:

  1. Znam tę tartę, robiłam również, ale w mojej książce widnieje pod nazwą " Tarta znad Missisipi" - w smaku jest pyszna, mocno czekoladowa , ale właśnie śmietanka dodaje trochę lekkości ;) Twoje bardzo ładnie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  2. Widziałam ostatnio ten przepis, w którejś z moich książek o czekoladzie.. Koniecznie również muszę się na nią skusić! Wygląda rewelacyjnie!

    OdpowiedzUsuń