niedziela, 26 maja 2013

Winny tort

        Cienkie blaty czekoladowego biszkoptu, przełożone kremem z różowego wina i bitej śmietany utopione w różu. Idealny tort na dzień mamy. Smak kremu nie każdemu będzie smakował. Wino można śmiało zastąpić innym alkoholem.
Biszkopt:
  • 4 jaja
  • 0,5 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki mieszanki mąki ziemniaczanej oraz gorzkiego kakao
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

      Białka z solą ubić na sztywną pianę. Dodać żółtka oraz proszek do pieczenia, wmiksować. Do masy dodać mąkę oraz kakao, następnie delikatnie wymieszać. Ciasto wlać na wysmarowaną masłem blaszkę w kształcie serca, wstawić do piekarnika nagrzanego do 160oC i piec do suchego patyczka.
      Zimny biszkopt przekroić na trzy blaty.
Masa winna:
  • 150 ml różowego półsłodkiego winna
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 600 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • słoiczek dżemu gruszkowego z pigwą- chodź można go zastąpić innym np. malinowym

      Żelatynę zalać niewielka ilością wina, poczekać aż napęcznieje. Rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Dodać do reszty wina i dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki. Śmietankę ubić na puszystą ale sztywną masę, w trakcie ubijania dodać cukier. Do masy dodać galaretowatą w konsystencji mieszankę wina oraz galaretki i dokładnie wymieszać mikserem.
Dekoracja:
  • 600 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru(chodź nie koniecznie)
  • 3 usztywniacze do  śmietany
  • barwnik spożywczy w dowolnym kolorze

      Śmietankę ubić z usztywniaczami na sztywną masę. Dodać barwnik i wymieszać.
Kolejność składania tortu:
  1. blat ciasta
  2. dżem
  3. połowa masy winnej
  4. blat ciasta
  5. masa winna
  6. całość smarujemy warstwą torty
  7. wyciskamy róże końcówką do dekoracji ciast
  8. na bokach robimy fale widelcem 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz