Cienkie blaty czekoladowego biszkoptu, przełożone kremem z
różowego wina i bitej śmietany utopione w różu. Idealny tort na dzień mamy.
Smak kremu nie każdemu będzie smakował. Wino można śmiało zastąpić innym
alkoholem.
Biszkopt:
- 4 jaja
- 0,5 szklanki mąki
- 0,5 szklanki mieszanki mąki ziemniaczanej oraz gorzkiego kakao
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Białka z solą ubić na sztywną pianę. Dodać żółtka oraz
proszek do pieczenia, wmiksować. Do masy dodać mąkę oraz kakao, następnie
delikatnie wymieszać. Ciasto wlać na wysmarowaną masłem blaszkę w kształcie
serca, wstawić do piekarnika nagrzanego do 160oC i piec do suchego
patyczka.
Zimny biszkopt przekroić na trzy blaty.
Zimny biszkopt przekroić na trzy blaty.
Masa winna:
- 150 ml różowego półsłodkiego winna
- 5 łyżeczek żelatyny
- 600 ml śmietany 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- słoiczek dżemu gruszkowego z pigwą- chodź można go zastąpić innym np. malinowym
Żelatynę zalać niewielka ilością wina, poczekać aż
napęcznieje. Rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Dodać do reszty wina
i dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki. Śmietankę ubić na puszystą ale
sztywną masę, w trakcie ubijania dodać cukier. Do masy dodać galaretowatą w
konsystencji mieszankę wina oraz galaretki i dokładnie wymieszać mikserem.
Dekoracja:
- 600 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru pudru(chodź nie koniecznie)
- 3 usztywniacze do śmietany
- barwnik spożywczy w dowolnym kolorze
Śmietankę ubić z usztywniaczami na sztywną masę. Dodać
barwnik i wymieszać.
Kolejność składania tortu:
- blat ciasta
- dżem
- połowa masy winnej
- blat ciasta
- masa winna
- całość smarujemy warstwą torty
- wyciskamy róże końcówką do dekoracji ciast
- na bokach robimy fale widelcem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz