Ciasto:
- 150 g mąki
- 100 g masła
- 1 żółtko
- 1-2 łyżki zimnej wody
Składniki zagnieść. Ciastem wylepić blachę do tart lub
tortownicę i wstawić do lodówki celem schłodzenia.
Piekarnik nagrzać do 190oC.
Ciasto wyciągnąć z lodówki, ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika. Lekko
zrumienić.
Nadzienie:
- Brokuł
- Tuńczyk w sosie własnym – 1 puszka – u mnie 56 g
- 3 jaja
- 150 g sera z niebieską pleśnią lub innego dowolnego
- 100 g ricotty lub innego sera
- 100 ml śmietany kremówki
- sól, pieprz
- Szczypior
Brokuł ugotować na pół miękko. Żółtka oddzielić od białek.
Białka ubić z dodatkiem soli na sztywną pianę. Żółtka wymieszać ze śmietana,
serkiem risotta oraz pieprzem. Do masy dodać białka i delikatnie wymieszać.
Masę wylać na podpieczony spód. Na masę ułożyć podzielony na różyczki brokuł,
kawałki tuńczyka oraz sera. Całość zapiec w 160oC około 20 minut.
Podawać posypane szczypiorkiem na ciepło lub zimno.
uwielbiam brokuła :) tarta z brokułem musiała być pyszna!
OdpowiedzUsuńkocham brokuły i tarty - wyglada apetycznie :)
OdpowiedzUsuńNiestety mi nie wyszła tarta z tego przepisu :( nie wiem czy ja cos zle zrobilam, to moj moj pierwszy raz z tarta ogolnie pomysl tunczyk + brokuly mi sie podoba
OdpowiedzUsuńNapisz w czym wystąpił problem, postaram się coś doradzić.
Usuń