wtorek, 29 kwietnia 2014

Tarta „snickers”

      Fantastyczna tarta karmelowa. Największą trudnością w jej zrobieniu może być karmel. Należy stać i go pilnować, gdyż szybko może się przypalić i całkowicie zmienić przez to smak ciasta. Zamiast słodkiego śmietankowo – karmelowego smaku, otrzymamy gorzki i wytrawny. Jeśli jesteś fanem orzechów i karmelu ta tarta jest dla Ciebie. Przepis znaleziony w książce, ale nie pamiętam jakiej bo zrobiłam tylko zdjęcie przepisu. 

Ciasto:

  • 250 g mąki
  • 120 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 1 łyżka zimnej wody

      Z podanych składników zagnieść ciasto, można spokojnie zrobić je w robocie kuchennym. Wylepić nim formę do tarty i wstawić do zastygnięcia do lodówki. Ponakłuwać widelcem, dla pewności że ciasto nie pofaluje nam w czasie pieczenia możemy przykryć je pergaminem i na nie wysypać fasolę. Bez zabezpieczenia ciasta pergaminem fasola nam lekko wpiecze się w ciasto i będziemy musieli poświęcić chwilę na wydłubanie jej. Piec w 200oC do zrumienienia się boków.

Lub spód na szybko:

  • 20 dag herbatników
  • 1/3 kostki masła

      Herbatniki kruszymy, najlepiej włożyć je do blendera lub do worka zawiązać i uderzać wałkiem do ciasta. Masło roztopić, dodać do ciastek, wymieszać. Wylepić boki formy i spód. Wstawić na 10 minut do nagrzanego do 180oC piekarnika.

Masa karmelowa:

  • 1 szklanka śmietanki kremówki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka orzeszków ziemnych nie solonych
  • 2 łyżki wody

      Cukier i wodę przełożyć do garnka, i powili podgrzewać. Od czasu do czasu mieszać, ale ostrożnie bo karmel ma temperaturę lawy. Jak karmel będzie miał jasnobursztynową barwę wlać do niego śmietankę. Ponownie postawić na gaz i podgrzewać ciągłe mieszając, do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Wsypać orzeszki i wymieszać. Całość wylać na upieczony spód i wstawić do lodówki.

Krem orzechowy:

  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • ½ szklanki masła orzechowego ( 1 szklankę niesolonych orzeszków wsypać do blendera i miksować tak długo aż powstanie masło orzechowe)

      Serek ubijamy z cukrem. Dodajemy masło orzechowe, miksujemy i rozkładamy na masie karmelowej.
Polewa:

  • 100 g gorzkiej czekolady

      Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy tartę. 
      Według mnie polewa z czekolady gorzkiej jest nieco za twarda i sprawia problemy po zastygnięciu z łatwym krojeniem tarty. Zamiast tego czekoladę można tarkować i posypać wiórkami. Lub użyć mlecznej czekolady albo polewy czekoladowej. 

2 komentarze: