poniedziałek, 22 kwietnia 2013

Gołąbki z kaszą i wątróbką

       Gołąbki na inny sposób. Nadziane kaszą, wątróbką i śliwkami. Połączenie może i nie codzienne, ale smaczne.
Składniki:
  • ¾ szklanki kaszy jęczmiennej
  • 10 śliwek suszonych
  • 250 g wątróbek drobiowych
  • 50 ml nalewki lub innego alkoholu (opcjonalnie)
  • ½ sztuki cebuli
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz, majeranek, przyprawa do zup
  • 6 – 7 blanszowanych liści kapusty

      Kaszę zalać 2 szklankami wody, osolić i ugotować na sypko. Śliwki namoczyć w alkoholu przez około 2 godziny. Cebulę posiekać i podsmażyć na oliwie. Wątróbkę pokroić w paski.
      Do miski włożyć przestudzoną kaszę, cebulę, wątróbkę, śliwki i wymieszać. Doprawić do smaku.
Z liści wyciąć twardy nerw, nakładać farsz i zwijać.
      Dno garnka wyłożyć pergaminem lub liśćmi kapusty, układać na nich gołąbki. Zalać wodą z przyprawą do zup i prużyć do miękkości.
Podawać na ciepło lub zimno.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz