Składniki:
- ¾ szklanki kaszy jęczmiennej
- 10 śliwek suszonych
- 250 g wątróbek drobiowych
- 50 ml nalewki lub innego alkoholu (opcjonalnie)
- ½ sztuki cebuli
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz, majeranek, przyprawa do zup
- 6 – 7 blanszowanych liści kapusty
Kaszę zalać 2 szklankami wody, osolić i ugotować na sypko. Śliwki
namoczyć w alkoholu przez około 2 godziny. Cebulę posiekać i podsmażyć na oliwie.
Wątróbkę pokroić w paski.
Do miski włożyć przestudzoną kaszę, cebulę, wątróbkę, śliwki i wymieszać. Doprawić do smaku.
Z liści wyciąć twardy nerw, nakładać farsz i zwijać.
Dno garnka wyłożyć pergaminem lub liśćmi kapusty, układać na nich gołąbki. Zalać wodą z przyprawą do zup i prużyć do miękkości.
Podawać na ciepło lub zimno.
Do miski włożyć przestudzoną kaszę, cebulę, wątróbkę, śliwki i wymieszać. Doprawić do smaku.
Z liści wyciąć twardy nerw, nakładać farsz i zwijać.
Dno garnka wyłożyć pergaminem lub liśćmi kapusty, układać na nich gołąbki. Zalać wodą z przyprawą do zup i prużyć do miękkości.
Podawać na ciepło lub zimno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz