Składniki:
- 60 ml wody
- 125 ml mleka
- 1 jajo
- 350 g mąki
- mąka do podsypywania
- 7 g drożdży suszonych lub 15 g świeżych
- 0,5 łyżeczki soli
- 25 g cukru
- 250 g zimnego masła
Masło (najlepiej zmrożone) pokroić w kosteczki. W misce
wymieszać mąkę, sól, cukier, drożdże ( jeśli używamy świeżych rozpuścić je w
mleku) oraz masło. Mleko z wodą lekko podgrzać dodać jajo i rozkłócić je. Wlać
do suchych składników. Wszystko razem wymieszać. W cieście powinny pozostać
widoczne kawałki masła. Ciasto pozostawić w misce i przykryć je folia, wstawić
do lodówki najlepiej na cała noc by dobrze się schodziło.
Nadzienia:
Cynamonowe:
- 2 łyżki cynamonu
- 2 – 3 łyżki brązowego cukru
Nugatowe:
- 150 – 200 g nugatu lub masła czekoladowego
Twarogowe:
- 200 g twarogu o dowolnej zawartości tłuszczy
- pól opakowania budyniu śmietankowego
- 2 łyżki cukru
Ciasto wyciągnąć z lodówki. Jeśli mamy dość dużą
powierzchnie na której będziemy wałkować ciasto możemy zając się całym ciastem,
a jeśli ograniczeni jesteśmy miejscem podzielmy ciasto na 2 kawałki. Ciasto
rozwałkować na prostokąt podsypując mąką, nie za cienko nie za grubo. Złożyć na
3 części jak amerykański list, przekręcić dłuższym bokiem do siebie i znowu
rozwałkować. Tą czynność powtórzyć 5 – 6 razy. Dzięki temu po upieczeniu ciasto
będzie miało strukturę listkową. Rozwałkować na prostokąt i nakładać nadzienie.
Cynamonowe-
cynamon i cukier równomiernie rozsypać na cieście, po czym zwinąć w rulon i
kroić na centymetrowe plastry.
Nugatowe
– nugat pokroić w plasterki i rozłożyć na rozwałkowanym płacie ciasta, a jeśli
używamy masła czekoladowego, to masło rozsmarować, zwinąć w rulon i kroić na cm
plastry.
Twarogowe
– składniki masy wymieszać ze sobą. Rozsmarować na cieście i postępować jak
wyżej.
Tak przygotowane ciastka ułożyć ślimakami do góry na
blaszkach do pieczenia wyłożonych papierem do pieczenia. Pozostawić na godzinę
do wyrośnięcia.
Piec w temperaturze 180oC, do momentu zrumienienia.
Piec w temperaturze 180oC, do momentu zrumienienia.
Lukier:
- 5 łyżek cukru pudru
- sok z cytryny
Cukier puder przesypać do miski, powoli wlewając sok z
cytryny, do momentu uzyskania pół płynnego lukru.
Ciastka pooblewać strumyczkami lukru.
Ciastka pooblewać strumyczkami lukru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz