niedziela, 21 kwietnia 2013

Ślimaki z ciasta duńskiego

        Od jakiegoś czasu chodziły z mną cynamonowe ślimaki, które jadłam w Dani. Po poszukiwaniach przepisu znalazłam zbliżony do oryginału na stronie mojewypieki.com.  Ciasto jest drożdżowo – masłowe, w strukturze przypominające francuskie, ale znacznie łatwiejsze w wykonaniu. Przygotowałam je z trzema nadzieniami i wyszło mi około 50 niedużych ciastek.
Składniki:
  • 60 ml wody
  • 125 ml mleka
  • 1 jajo
  • 350 g mąki
  • mąka do podsypywania
  • 7 g drożdży suszonych lub 15 g świeżych
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 25 g cukru
  • 250 g zimnego masła

      Masło (najlepiej zmrożone) pokroić w kosteczki. W misce wymieszać mąkę, sól, cukier, drożdże ( jeśli używamy świeżych rozpuścić je w mleku) oraz masło. Mleko z wodą lekko podgrzać dodać jajo i rozkłócić je. Wlać do suchych składników. Wszystko razem wymieszać. W cieście powinny pozostać widoczne kawałki masła. Ciasto pozostawić w misce i przykryć je folia, wstawić do lodówki najlepiej na cała noc by dobrze się schodziło.

Nadzienia:
Cynamonowe:
  • 2 łyżki cynamonu
  • 2 – 3 łyżki brązowego cukru

Nugatowe:
  • 150 – 200 g nugatu lub masła czekoladowego

Twarogowe:
  • 200 g twarogu o dowolnej zawartości tłuszczy
  • pól opakowania budyniu śmietankowego
  • 2 łyżki cukru

      Ciasto wyciągnąć z lodówki. Jeśli mamy dość dużą powierzchnie na której będziemy wałkować ciasto możemy zając się całym ciastem, a jeśli ograniczeni jesteśmy miejscem podzielmy ciasto na 2 kawałki. Ciasto rozwałkować na prostokąt podsypując mąką, nie za cienko nie za grubo. Złożyć na 3 części jak amerykański list, przekręcić dłuższym bokiem do siebie i znowu rozwałkować. Tą czynność powtórzyć 5 – 6 razy. Dzięki temu po upieczeniu ciasto będzie miało strukturę listkową. Rozwałkować na prostokąt i nakładać nadzienie.

Cynamonowe- cynamon i cukier równomiernie rozsypać na cieście, po czym zwinąć w rulon i kroić na centymetrowe plastry.
Nugatowe – nugat pokroić w plasterki i rozłożyć na rozwałkowanym płacie ciasta, a jeśli używamy masła czekoladowego, to masło rozsmarować, zwinąć w rulon i kroić na cm plastry.
Twarogowe – składniki masy wymieszać ze sobą. Rozsmarować na cieście i postępować jak wyżej.
      Tak przygotowane ciastka ułożyć ślimakami do góry na blaszkach do pieczenia wyłożonych papierem do pieczenia. Pozostawić na godzinę do wyrośnięcia.
      Piec w temperaturze 180oC, do momentu zrumienienia.
Lukier:
  • 5 łyżek cukru pudru
  • sok z cytryny

      Cukier puder przesypać do miski, powoli wlewając sok z cytryny, do momentu uzyskania pół płynnego lukru.
      Ciastka pooblewać strumyczkami lukru. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz