Ciasto:
- 150 g mąki
- 125 g masła lub margaryny
- 25 g cukru
Składniki zagnieść. Formę do tarty, wykleić ciastem i wstawić
do lodówki na około godzine. Wyjąć z lodówki, ponakłuwać dość gęsto widelcem.
Wstawić do nagrzanego do 200oC piekarnika i piec do zrumienienia.
Masa kokosowa:
- 300 ml mleka kokosowego
- 300 ml mleka
- 4 żółtka
- 125 g cukru
- 55 g mąki
- 100 g wiórków kokosowych
- 2 – 3 łyżki alkoholu – u mnie – ekstrakt waniliowy produkcji własnej
- 300 ml śmietanki 30%
Żółtka ubić z cukrem, następnie dodać mąkę i wymieszać. W
rondlu zagotować mleko. Powoli wlewać ćwierć ilości płynu do jajek ciągle
mieszając by je zahartować. Masę jajeczną wlać do reszty mleka i zagotować,
ciągle mieszając by nie powstały grudki, ani nie zrobiła się jajecznica. Masę
wystudzić. Łyżkę wiórków kokosowych uprażyć na suchej patelni i odłożyć do
dekoracji. Resztę kokosa dodać do zimnej masy wraz z alkoholem i wymieszać.
(Jeśli masa wydaje nam się za mało słodka należy dodać łyżkę lub dwie cukru
pudru do śmietanki.) Śmietankę ubić i połączyć delikatnie z masą kokosową.
Wylać na upieczony blat, posypać uprażonymi wiórkami, następnie wstawić do
lodówki do zastygnięcia.
* jeśli masa okaże się zbyt rzadka dodajemy 3-4 łyżeczki żelatyny
* jeśli masa okaże się zbyt rzadka dodajemy 3-4 łyżeczki żelatyny
Jeśli nie chcemy piec blatu z ciasta kruchego, możemy podać
samą masę w kieliszkach. Doskonale smakuje ze świeżymi truskawkami, lub
stworzyć wersję Pina colada z ananasem oraz rumem - doskonały letni deser.
Pyyysznie... Uwielbiam kokosy :> Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale, ach, te truskawki... :)
OdpowiedzUsuń