poniedziałek, 29 kwietnia 2013

Tarta kokosowa

        Mocno kokosowo – kremowa masa wylana na kruchym spodzie. Doskonale smakuje w kilka godzin po przyrządzeniu, gdy wyczuwamy kruchość ciasta, lub na drugi dzień, kiedy wszystko nabiera aksamitnej delikatności. Pyszne.
Ciasto:
  • 150 g mąki
  • 125 g masła lub margaryny
  • 25 g cukru

      Składniki zagnieść. Formę do tarty, wykleić ciastem i wstawić do lodówki na około godzine. Wyjąć z lodówki, ponakłuwać dość gęsto widelcem. Wstawić do nagrzanego do 200oC piekarnika i piec do zrumienienia.
Masa kokosowa:
  • 300 ml mleka kokosowego
  • 300 ml mleka
  • 4 żółtka
  • 125 g cukru
  • 55 g mąki
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 2 – 3 łyżki alkoholu – u mnie – ekstrakt waniliowy produkcji własnej
  • 300 ml śmietanki 30%

      Żółtka ubić z cukrem, następnie dodać mąkę i wymieszać. W rondlu zagotować mleko. Powoli wlewać ćwierć ilości płynu do jajek ciągle mieszając by je zahartować. Masę jajeczną wlać do reszty mleka i zagotować, ciągle mieszając by nie powstały grudki, ani nie zrobiła się jajecznica. Masę wystudzić. Łyżkę wiórków kokosowych uprażyć na suchej patelni i odłożyć do dekoracji. Resztę kokosa dodać do zimnej masy wraz z alkoholem i wymieszać. (Jeśli masa wydaje nam się za mało słodka należy dodać łyżkę lub dwie cukru pudru do śmietanki.) Śmietankę ubić i połączyć delikatnie z masą kokosową. Wylać na upieczony blat, posypać uprażonymi wiórkami, następnie wstawić do lodówki do zastygnięcia.
      * jeśli masa okaże się zbyt rzadka dodajemy 3-4 łyżeczki żelatyny
      Jeśli nie chcemy piec blatu z ciasta kruchego, możemy podać samą masę w kieliszkach. Doskonale smakuje ze świeżymi truskawkami, lub stworzyć wersję Pina colada z ananasem oraz rumem - doskonały letni deser. 

3 komentarze:

  1. Pyyysznie... Uwielbiam kokosy :> Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda wspaniale, ach, te truskawki... :)

    OdpowiedzUsuń