czwartek, 18 kwietnia 2013

Miodowa wieża

       Miodowe blaty przełożone prażonymi jabłkami, bitą śmietaną, powidłami oraz karmelem, każda warstwa ma inny ciekawy smak. Najlepiej smakuje po upływie dwóch dni od przygotowania.
Ciasto:
  • 1 kg mąki
  • 300 g miodu
  • 250 g margaryny
  • 4 jaja
  • 2 łyżeczko sody oczyszczonej
  • 0,5 szklanki cukru

      Składniki zagnieść ze sobą. Ciasto podzielić na cztery części. Blachę wyłożyć pergaminem, jej spód wykleić ciastem. W taki sposób upiec cztery blaty, w temp 180oC do momentu zrumienienia.
Masa jabłkowa:
  • 6 jabłek
  • 2 galaretki agrestowe lub cytrynowe
  • 2 łyżki masła

      Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. W dużym rondlu roztopić masło i wyłożyć jabłka, wszystko dusić dłuższą chwilę. Do gorących jabłek wsypać dwie suche galaretki, mieszać do momentu ich rozpuszczenia.
      Pierwszy blat ciasta ułożyć na blaszkę w którym się piekł, wyłożyć  na niego równą warstwą jabłek i przykryć je drugim blatem.
Bita śmietana:
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki cukru pudru

      Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody. Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Żelatynę  rozpuścić w kąpieli wodnej lub włożyć na kilka sekund do mikrofali. Do żelatyny dodać łyżkę ubitej śmietany i wymieszać, po czym całość wlać do reszty śmietany i dokładnie wymieszać.
      Masę śmietanową przełożyć na ciasto i równomiernie rozsmarować, przykryć  trzecim blatem.
  • słoik powideł śliwkowych

      Na trzecim blacie rozsmarować powidła i przykryć czwartym blatem.
  • 1 puszka mleka skondensowanego – krówka – gotowa
  • garść płatków migdałowych lub orzechów

      Na czwartym blacie rozsmarować krówkę i posypać  bakaliami.
      Wstawić do lodówki, by masy stężały. Przed podaniem odczekać godzinę po wyjęciu z lodówki, aby ciasto zmiękło.

1 komentarz: