Ciasto:
- 1 kg mąki
- 300 g miodu
- 250 g margaryny
- 4 jaja
- 2 łyżeczko sody oczyszczonej
- 0,5 szklanki cukru
Składniki zagnieść ze sobą. Ciasto podzielić na cztery części.
Blachę wyłożyć pergaminem, jej spód wykleić ciastem. W taki sposób upiec cztery
blaty, w temp 180oC do momentu zrumienienia.
Masa jabłkowa:
- 6 jabłek
- 2 galaretki agrestowe lub cytrynowe
- 2 łyżki masła
Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. W dużym rondlu
roztopić masło i wyłożyć jabłka, wszystko dusić dłuższą chwilę. Do gorących
jabłek wsypać dwie suche galaretki, mieszać do momentu ich rozpuszczenia.
Pierwszy blat ciasta ułożyć na blaszkę w którym się piekł, wyłożyć na niego równą warstwą jabłek i przykryć je drugim blatem.
Pierwszy blat ciasta ułożyć na blaszkę w którym się piekł, wyłożyć na niego równą warstwą jabłek i przykryć je drugim blatem.
Bita śmietana:
- 500 ml śmietanki 30%
- 3 łyżeczki żelatyny
- 2 łyżki cukru pudru
Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody. Śmietanę
ubić z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuścić
w kąpieli wodnej lub włożyć na kilka sekund do mikrofali. Do żelatyny dodać
łyżkę ubitej śmietany i wymieszać, po czym całość wlać do reszty śmietany i
dokładnie wymieszać.
Masę śmietanową przełożyć na ciasto i równomiernie rozsmarować, przykryć trzecim blatem.
Masę śmietanową przełożyć na ciasto i równomiernie rozsmarować, przykryć trzecim blatem.
- słoik powideł śliwkowych
Na trzecim blacie rozsmarować powidła i przykryć czwartym
blatem.
- 1 puszka mleka skondensowanego – krówka – gotowa
- garść płatków migdałowych lub orzechów
Na czwartym blacie rozsmarować krówkę i posypać bakaliami.
Wstawić do lodówki, by masy stężały. Przed podaniem odczekać godzinę po wyjęciu z lodówki, aby ciasto zmiękło.
Wstawić do lodówki, by masy stężały. Przed podaniem odczekać godzinę po wyjęciu z lodówki, aby ciasto zmiękło.
lubię każde piętro tej wieży! :)
OdpowiedzUsuń