sobota, 27 kwietnia 2013

Sałata ze smażoną cukinią i słonecznikiem

       Połączenie różnych gatunków sałat ze smażona cukinią oraz prażonym słonecznikiem polane miodowo – musztardowym dressingiem. Wypróbujcie, a na pewno będziecie do niej wracać.
Składniki:
  • sałata – różne gatunki – ale można też zrobić z jednego
  • 2 sztuki cukinii
  • olej
  • przyprawa uniwersalna
  • garść słoneczniku
  • nać pietruszki

      Cukinie pokroić w plastry. Na patelni rozgrzać olej, ułożyć cukinie i posypać przyprawą. Obsmażyć z obu stron.
      Suchą patelnię rozgrzać , wsypać na nią słonecznik. Uprażyć. Pilnując by słonecznik się nie przypalił.
      Na półmisku ułożyć sałatę, na niej cukinię i prażony słonecznik.
Sos:
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka octu – dowolnego
  • sól, pieprz
  • ¼ szklanki wody

      Czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać. Wszystkie składniki razem wymieszać. Doprawić do smaku.
      Sosem polać sałatę i posypać natką pietruszki.
 

4 komentarze:

  1. Składniki przywodzą na myśl lato, a za oknem pochmurno i w ogóle nie czuć, że za chwilę maj... Ehhh... Dobrze, że mamy chociaż takie sałatki ;)

    Ściskam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda czymś trzeba poprawić sobie i bliskim humor:) również pozdrawiam

      Usuń
  2. Dagmaro, dzisiaj Twoja sałatka królowała u mnie na stole. Karol zajadał się jak nigdy!! :-) Pycha!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Masakra, najlepsza sałatka jaką jadłem:) Polecam

    OdpowiedzUsuń