poniedziałek, 29 kwietnia 2013

Bezy pomarańczowo – czekoladowe

       Często zostają nam białka z naszych podbojów kulinarnych i zastanawiamy się co z nimi zrobić. Pysznym pomysłem są bezy. Połączenie dwóch smaków bez – ze skórką pomarańczową i kakao. Pomysł zainspirowany ….płynem do kąpieli :) inspiracji szukajmy wszędzie.
Składniki:
  • 4 zimne białka
  • 200 g cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki kakao
  • otarta skórka z pomarańczy

      Białka zacząć ubijać ze szczyptą soli. W trakcie ubijania powoli wsypywać cukier. Ubić na bardzo sztywną i lśniącą pianę. Masę podzielić na dwie części do jednej dodać kakao, a drugiej skórkę. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wykładać łyżką lub wyciskać workiem cukierniczym, najpierw łyżkę pomarańczowej piany, a przy niej kakaowej. Wstawić do nagrzanego do 100oC piekarnika i piec około godziny, aż beza będzie chrupiąca z zewnątrz.

3 komentarze:

  1. te pomarańczki świetnie wyglądają! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bezy lubię, ale takie to już zupełna kulinarna rozpusta!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniami, bezy na wypasie ;)
    Ja ostatnio miałam 8 białek, ale mi C. wylał, jak otwierał lodówkę... No i nie było bezy...

    OdpowiedzUsuń