piątek, 12 kwietnia 2013

Fondant czekoladowy

                Z okazji dzisiejszego Święta Czekolady zapraszam na pyszny, mega czekoladowy deser. Mini ciasteczka upieczone z zewnątrz z czekoladową płynną lawą we wnętrzu.  Pyszne. Podane na gorąco z zimnymi lodami rozpalają zmysły. Jeśli przetrzymamy je w piekarniku uzyskamy doskonałe, czekoladowe babeczki.
Składniki:
  • 100 g czekolady gorzkiej najlepiej 70%
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 50 g mąki pszennej
  • 3 jaja
  • szczypta soli (obowiązkowa przy wypiekach z czekoladą, doskonale wydobywa głębię smaku)
      Czekoladę z masłem włożyć do metalowej lub szklanej miski i rozpuścić nad kąpielą wodną. Ostudzić. Piekarnik nagrzać do 180oC.
      Jaja ubić na puszystą masę z solą, powoli dosypując cukier. Dodać przesiana mąkę i wymieszać delikatnie łyżką. Wlać czekoladę i dokładnie wymieszać. Przelać do wyłożonych pergaminem foremek i piec około 6 minut. Można wykorzystać również foremki do muf finek, ale wtedy należy  skrócić czas pieczenia. 

2 komentarze: