Składniki:
- 100 g czekolady gorzkiej najlepiej 70%
- 100 g masła
- 100 g cukru
- 50 g mąki pszennej
- 3 jaja
- szczypta soli (obowiązkowa przy wypiekach z czekoladą, doskonale wydobywa głębię smaku)
Czekoladę z masłem włożyć do metalowej lub szklanej miski i
rozpuścić nad kąpielą wodną. Ostudzić. Piekarnik nagrzać do 180oC.
Jaja ubić na puszystą masę z solą, powoli dosypując cukier. Dodać przesiana mąkę
i wymieszać delikatnie łyżką. Wlać czekoladę i dokładnie wymieszać. Przelać do
wyłożonych pergaminem foremek i piec około 6 minut. Można wykorzystać również
foremki do muf finek, ale wtedy należy skrócić
czas pieczenia.
chodzi za mną od dawna ;)
OdpowiedzUsuńza mną też! ;)
Usuń