wtorek, 9 kwietnia 2013

Krem marchewkowo – kokosowy

       Aksamitna zupa krem z naszej polskiej marchewki połączona z egzotycznym mleczkiem kokosowym. Ciekawe połączenie smaków, które przypadną do gustu wielbicielom kokosa, bo to on dominuje nad zupą. Aby przełamać konsystencję zupy, należy podawać ją z prażonymi pestkami słonecznika, dyni, orzechami lub płatkami kukurydzianymi.  Do zaostrzenia smaku można dodać imbir.
Składniki:
  • 1 litr bulionu lub wody z przyprawa do zup
  • 1 kg marchwi
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • sól, biały pieprz
  • garść prażonego słoneczniku lub pestek dyni itp.

      Marchew obrać, pokroić. Bulion zagotować, dodać do niego marchew i gotować do miękkości pod przykryciem. Marchew zmielić blenderem na gładką masę, dodać mleczko kokosowe, doprawić do smaku. Podawać w miseczkach posypane chrupiącymi nasionami lub płatkami. 

2 komentarze: