poniedziałek, 8 kwietnia 2013

Ryż na zielono

       W monotonni ziemniaków i makaronu w ciężkich masłach i sosach, propozycja na lekki ryż w ożywczym kolorze. Doskonale nada się jako dodatek do mięs jak i samodzielne danie.
Składniki:
  • 100 g ryżu ugotowanego na sypko
  • zielona część pora
  • 10 cm kabaczka
  • pól pęczka szczypiorku
  • 150 g mrożonego groszku
  • 2 – 3 łyżki oleju
  • sól, pieprz

      Oliwę rozgrzać i dodać do niej pokrojony por i chwile podsmażyć. Dołożyć pokrojony w słupki kabaczek, chwilę podsmażyć, po czym dodać groszek i poddawać obróbce termicznej do chwili rozmrożenia się groszku, często mieszając. Do całości dołożyć ryż oraz posiekany szczypior, wymieszać, doprawić i podawać. 

1 komentarz:

  1. Jak tu zielono i wiosennie! Nogi aż same niosą do kuchni żeby zrobić taki pyszny ryż;)

    OdpowiedzUsuń