W monotonni ziemniaków i makaronu w ciężkich masłach i
sosach, propozycja na lekki ryż w ożywczym kolorze. Doskonale nada się jako
dodatek do mięs jak i samodzielne danie.
Składniki:
- 100 g ryżu ugotowanego na sypko
- zielona część pora
- 10 cm kabaczka
- pól pęczka szczypiorku
- 150 g mrożonego groszku
- 2 – 3 łyżki oleju
- sól, pieprz
Oliwę rozgrzać i dodać do niej pokrojony por i chwile
podsmażyć. Dołożyć pokrojony w słupki kabaczek, chwilę podsmażyć, po czym dodać
groszek i poddawać obróbce termicznej do chwili rozmrożenia się groszku, często
mieszając. Do całości dołożyć ryż oraz posiekany szczypior, wymieszać, doprawić
i podawać.
Jak tu zielono i wiosennie! Nogi aż same niosą do kuchni żeby zrobić taki pyszny ryż;)
OdpowiedzUsuń