Składniki:
- 1 kg skrzydełek kurczaka
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- szczypta chilli
- 0,5 – 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
Skrzydełka pokroić na trzy części, z czego lotkę odłożyć (
zostawić na zupę). Jeśli oczywiście chcemy skrzydełka mogą zostać w całości. Przełożyć
mięso do worka, wsypać przyprawy, zawinąć worek i dokładnie wymieszać. Wstawić
do lodówki na kilka godzin, by mięso
przeszło smakiem przypraw.
Piekarnik nagrzać do 180OC. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć na nią skrzydełka i piec.
Piekarnik nagrzać do 180OC. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć na nią skrzydełka i piec.
Marynata:
- dżem pomarańczowy pół słoika ok. 100 – 150 g
- 1 czubata łyżka miodu
- 1 czubata łyżeczka musztardy
- chilli wedle uznania
Składniki marynaty wymieszać ze sobą. Jeśli mamy scukrzony
miód lekko go podgrzać w mikrofali, by miał pół płynną konsystencję.
Jeśli nie mamy dżemu pomarańczowego możemy użyć ewentualnie dżemu brzoskwiniowego.
Upieczone skrzydełka polać marynatą i wstawić jeszcze na chwilę do piekarnika by się zapiekły. Należy pilnować by miód się nie przypalił.
Jeśli nie mamy dżemu pomarańczowego możemy użyć ewentualnie dżemu brzoskwiniowego.
Upieczone skrzydełka polać marynatą i wstawić jeszcze na chwilę do piekarnika by się zapiekły. Należy pilnować by miód się nie przypalił.
mniam ! uwielbiam skrzydełka z chili .
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
http://myszkagotuje.blogspot.com
witam,
OdpowiedzUsuńzapraszam do udziału w akcji "dieta w mukowiscydozie"
http://zmiksowani.pl/akcje-kulinarne/dieta-w-mukowiscydozie