czwartek, 25 kwietnia 2013

Skrzydełka miodowo – pomarańczowe z chilli

       Dziś skrzydełka kurczaka w słodkiej marynacie z nutą chilli. Rewelacyjnie sprawdzą się jako przystawka na majówkowe wieczory w gronie znajomych.
Składniki:
  • 1 kg skrzydełek kurczaka
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • szczypta chilli
  • 0,5 – 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej

      Skrzydełka pokroić na trzy części, z czego lotkę odłożyć ( zostawić na zupę). Jeśli oczywiście chcemy skrzydełka mogą zostać w całości. Przełożyć mięso do worka, wsypać przyprawy, zawinąć worek i dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki na  kilka godzin, by mięso przeszło smakiem przypraw.
      Piekarnik nagrzać do 180OC. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć na nią skrzydełka i piec.
Marynata:
  • dżem pomarańczowy pół słoika ok. 100 – 150 g
  • 1 czubata łyżka miodu
  • 1 czubata łyżeczka musztardy
  • chilli wedle uznania

      Składniki marynaty wymieszać ze sobą. Jeśli mamy scukrzony miód lekko go podgrzać w mikrofali, by miał pół płynną konsystencję.
Jeśli nie mamy dżemu pomarańczowego możemy użyć ewentualnie dżemu brzoskwiniowego.
      Upieczone skrzydełka polać marynatą i wstawić jeszcze na chwilę do piekarnika by się zapiekły. Należy pilnować by miód się nie przypalił. 

2 komentarze:

  1. mniam ! uwielbiam skrzydełka z chili .
    Pozdrawiam
    http://myszkagotuje.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. witam,
    zapraszam do udziału w akcji "dieta w mukowiscydozie"
    http://zmiksowani.pl/akcje-kulinarne/dieta-w-mukowiscydozie

    OdpowiedzUsuń