sobota, 9 marca 2013

Tort ajerkoniakowy

         Tort stanowczo dla pełnoletnich wielbicieli „mocnych” wrażeń.  Ostrość pół litra ajerkoniaku przełamana jest bitą śmietaną i biszkoptem czekoladowo – kawowym. Żółta tafla ajerkoniaku w otoczeniu muru waflowych rurek przyciągnie wzrok w szare popołudnie i z pewnością poprawi humor.  
Biszkopt:
  • 2 jaja
  • szczypta soli
  • ½ szklanki cukru
  • ¼ szklanki mąki
  • ¼ szklanki kakao i kawy rozpuszczalnej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
      Do misy miksera wlać białka i dodać szczyptę soli. Ubijać na wysokich obrotach. Jak białka zaczną podwajać swoją objętość powoli dodawać cukier. Do sztywnej piany dodać żółtka i proszek do pieczenia, chwilę ubijać do całkowitego połączenia składników. Mąkę przesiać, dodać kakao i kawę do masy jajecznej następnie delikatnie wmieszać łyżką, by nie uszkodzić struktury piany. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm. Wstawić do nagrzanego do 160OC z termo obiegiem piekarnika i piec do tzw. suchego patyczka. Po wystudzeniu odciąć ciasto od rantu i odkleić pergamin. Ciasto przełożyć do tortownicy 27 cm i ułożyć  w przerwę między ciastem a rantem blachy przekrojone na pół rurki. 
Masa alkoholowa:
  • ½ litra ajerkoniaku
  • 100 g masła
  • ½ szklanki cukru pudru
  • ½ litra śmietanki 30%
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • 1 ½ paczki rurek nadziewanych
  • odrobina mleka
      Miękkie masło ubić z 350 ml ajerkoniaku, jeśli masło nie będzie chciało się dobrze połączyć z alkoholem masę można lekko podgrzać i wtedy jeszcze raz zmiksować. Śmietankę ubić z cukrem na sztywno.
4 łyżeczki żelatyny zalać niewielką ilością mleka i zostawić do „napęcznienia”. Masę śmietanową połączyć z alkoholową. W mikrofalówce lub kąpieli wodnej rozpuścić żelatynę, pilnując by się nie zagotowała. Do żelatyny dodać łyżkę masy i energicznie wymieszać, po czym dodać do reszty masy śmietanowej i wymieszać. 
      Masę wylać na biszkopt i wstawić do lodówki do zastygnięcia. 2 łyżeczki żelatyny zalać niewielką ilością mleka i zostawić do napęcznienia. Podgrzać żelatynę, dodać do niej powoli ajerkoniak. Tak przygotowaną polewę wylać na masę śmietanowo alkoholową. Schłodzić.

8 komentarzy:

  1. O rany, ale wspaniale wygląda! Cudny! :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Chciałam upiec to ciasto również dla dzieci, i nie wiem czym zastąpić ten ajerkoniak. Jakieś propozycje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jedyne co przychodzi mi na myśl to zastąpienie ajerkoniaku sokiem typu "Kubuś" lub ulubionym jogurtem owocowym, a taflę zwieńczającą tort wykonać z galaretki. Pozdrawiam

      Usuń
    2. A może do ubicia masła z ajerkoniakiem, zamiast niego dać odrobinę mleka?

      Usuń
    3. A ty Dagmara piekłaś już to ciasto może. Dzięki za podpowiedz, postaram się skorzystać. Również pozdrawiam :)

      Usuń
    4. Wydaje mi się, że można użyć mleka, ale lepszy byłby serek homogenizowany lub mascarpone, a najprościej zwiększ ilość śmietanki kremówki o 100 ml. Ja zawsze piekłam to ciasto z ajerkoniakiem. Pozdrawiam i życzę udanych wypieków:)

      Usuń
  3. A w jakiej ilości przegotowanej wody mam rozpuścić 4 łyżeczki żelatyny?

    OdpowiedzUsuń
  4. A w jakiej ilości wody przegotowanej i ostudzonej mam rozpuścić 4 łyżeczki żelatyny?

    OdpowiedzUsuń