Biszkopt:
- 2 jaja
- szczypta soli
- ½ szklanki cukru
- ¼ szklanki mąki
- ¼ szklanki kakao i kawy rozpuszczalnej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Do misy miksera wlać białka i dodać szczyptę soli. Ubijać na
wysokich obrotach. Jak białka zaczną podwajać swoją objętość powoli dodawać
cukier. Do sztywnej piany dodać żółtka i proszek do pieczenia, chwilę ubijać
do całkowitego połączenia składników. Mąkę przesiać, dodać kakao i kawę do masy
jajecznej następnie delikatnie wmieszać łyżką, by nie uszkodzić struktury piany. Ciasto
przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm. Wstawić
do nagrzanego do 160OC z termo obiegiem piekarnika i piec do tzw. suchego patyczka. Po wystudzeniu odciąć ciasto od rantu i odkleić pergamin. Ciasto
przełożyć do tortownicy 27 cm i ułożyć w
przerwę między ciastem a rantem blachy przekrojone na pół rurki.
Masa alkoholowa:
- ½ litra ajerkoniaku
- 100 g masła
- ½ szklanki cukru pudru
- ½ litra śmietanki 30%
- 6 łyżeczek żelatyny
- 1 ½ paczki rurek nadziewanych
- odrobina mleka
Miękkie masło ubić z 350 ml ajerkoniaku, jeśli masło nie
będzie chciało się dobrze połączyć z alkoholem masę można lekko podgrzać i
wtedy jeszcze raz zmiksować. Śmietankę ubić z cukrem na sztywno.
4 łyżeczki żelatyny zalać niewielką ilością mleka i zostawić do „napęcznienia”. Masę śmietanową połączyć z alkoholową. W mikrofalówce lub kąpieli wodnej rozpuścić żelatynę, pilnując by się nie zagotowała. Do żelatyny dodać łyżkę masy i energicznie wymieszać, po czym dodać do reszty masy śmietanowej i wymieszać.
4 łyżeczki żelatyny zalać niewielką ilością mleka i zostawić do „napęcznienia”. Masę śmietanową połączyć z alkoholową. W mikrofalówce lub kąpieli wodnej rozpuścić żelatynę, pilnując by się nie zagotowała. Do żelatyny dodać łyżkę masy i energicznie wymieszać, po czym dodać do reszty masy śmietanowej i wymieszać.
Masę wylać na biszkopt i wstawić do lodówki do zastygnięcia. 2 łyżeczki żelatyny zalać niewielką ilością mleka i zostawić
do napęcznienia. Podgrzać żelatynę, dodać do niej powoli ajerkoniak. Tak
przygotowaną polewę wylać na masę śmietanowo alkoholową. Schłodzić.
O rany, ale wspaniale wygląda! Cudny! :))
OdpowiedzUsuńChciałam upiec to ciasto również dla dzieci, i nie wiem czym zastąpić ten ajerkoniak. Jakieś propozycje :)
OdpowiedzUsuńJedyne co przychodzi mi na myśl to zastąpienie ajerkoniaku sokiem typu "Kubuś" lub ulubionym jogurtem owocowym, a taflę zwieńczającą tort wykonać z galaretki. Pozdrawiam
UsuńA może do ubicia masła z ajerkoniakiem, zamiast niego dać odrobinę mleka?
UsuńA ty Dagmara piekłaś już to ciasto może. Dzięki za podpowiedz, postaram się skorzystać. Również pozdrawiam :)
UsuńWydaje mi się, że można użyć mleka, ale lepszy byłby serek homogenizowany lub mascarpone, a najprościej zwiększ ilość śmietanki kremówki o 100 ml. Ja zawsze piekłam to ciasto z ajerkoniakiem. Pozdrawiam i życzę udanych wypieków:)
UsuńA w jakiej ilości przegotowanej wody mam rozpuścić 4 łyżeczki żelatyny?
OdpowiedzUsuńA w jakiej ilości wody przegotowanej i ostudzonej mam rozpuścić 4 łyżeczki żelatyny?
OdpowiedzUsuń