niedziela, 17 marca 2013

Kaczka w szuwarach

          Tak naprawdę to grillowane piersi z kaczki na szpinaku. Sałatka dla zaczynających swoją przygodę z kaczkami, gdyż jest to mięso trudne w przygotowaniu i też nie każdemu smakuje. Pierś z kaczki powinna być rumiana z zewnątrz, a różowa w środku, ale jak ją wysmażymy zależy tylko od nas. U mnie była dosmażona do końca, gdyż podawałam ją znajomym, a nie każdy lubi "żywe" mięso, więc to bezpieczny sposób. Przepis inspirowany przepisem Nigelli Lawson.
  • 2 pojedyncze filety ze skórą z kaczki
  • sól
      Filety z kaczki umyć i osuszyć, oprószyć solą. Na rozgrzany grill ułożyć skórą do dołu i upiec.Upieczone mięso ułożyć na desce do ostygnięcia, w żadnym wypadku jeszcze ciepłego nie kroić,nie wbijać w niego widelca, chodzi o to by mięso w środku zostało wilgotne i soczyste.

Marynata:
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
  • sok z połowy cytryny
  • pół papryczki chilli
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • po pół pęczka natki pietruszki i szczypioru
  • ziarno sezamu do dekoracji
      Ze skórki pomarańczowej, soków z cytrusów, posiekanej papryczki chilli, ziół oraz sosu sojowego zrobić marynatę. Zimną pierś z kaczki pokroić w cienkie plastry i zalać marynatą. Pozostawić na godzinę by się "przegryzły".
  • paczka świeżych liści szpinaku
  • garść rukoli
      Na duży talerz wysypać liście szpinaku, na nie ułożyć rukolę, na całości rozłożyć filet z kaczki, polewając sałatkę, marynatą która się nie wchłonęła. Na koniec sałatkę posypać ziarnem sezamu. Podawać z pieczywem. 

1 komentarz: