czwartek, 14 marca 2013

Grillowany łosoś na zielonym materacu

          Grillowany łosoś na posłaniu z rukoli i guacamole, doskonałe, zdrowe danie na obiad lub jako sałatka na przyjęcie. 
Składniki:
  • 200 g łososia
  • 0,5 cytryny
  • garść rukoli
  • natka pietruszki do dekoracji

Guacamole:

  • 1 dojrzałe awokado
  • 0,5 papryczki chili
  • pół pęczka natki pietruszki
  • pół pęczka szczypiorku
  • sok wyciśnięty z połowy limonki
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

      Łososia skropić cytryną i posolić. Upiec na grillu lub w piekarniku.
      Owoc awokado przekroić na pół, wyciągnąć pestkę, a miąższ wydrążyć łyżką i rozgnieść w misce widelcem. Awokado skropić sokiem z limonki i dokładnie wymieszać, by nie ściemniało.  Chili, szczypior i pietruszkę posiekać, czosnek rozgnieść, wszystko dodać do awokado doprawić solą i pieprzem.
      Rukolę ułożyć na talerzu, na nią wzdłuż wyłożyć guacamole, a na nim ułożyć łososia, całość posypać natką pietruszki. Podawać na ciepło lub zimno.


2 komentarze: