Składniki:
- 200 g łososia
- 0,5 cytryny
- garść rukoli
- natka pietruszki do dekoracji
Guacamole:
- 1 dojrzałe awokado
- 0,5 papryczki chili
- pół pęczka natki pietruszki
- pół pęczka szczypiorku
- sok wyciśnięty z połowy limonki
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Łososia skropić cytryną i posolić. Upiec na grillu lub w piekarniku.
Owoc awokado przekroić na pół, wyciągnąć pestkę, a miąższ wydrążyć łyżką i rozgnieść w misce widelcem. Awokado skropić sokiem z limonki i dokładnie wymieszać, by nie ściemniało. Chili, szczypior i pietruszkę posiekać, czosnek rozgnieść, wszystko dodać do awokado doprawić solą i pieprzem.
Rukolę ułożyć na talerzu, na nią wzdłuż wyłożyć guacamole, a na nim ułożyć łososia, całość posypać natką pietruszki. Podawać na ciepło lub zimno.
Pycha wygląda! Faktycznie zdrowo.
OdpowiedzUsuńślicznie podany :)
OdpowiedzUsuń