Gravlax:
- 250 g filetu z łososia wraz ze skórą
- 15 g grubej soli morskiej
- 20 g cukru
- 6 ziaren pieprzy zgniecionych w moździerzu
- 2 – 3 gałązki kopru
Łososia umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Skórę ryby ponacinać
w kratkę nożem, ale nie za głęboko. Sól z cukrem wymieszać. Przygotować szklane
lub ceramiczne naczynie w którym będziemy marynować. Na spód naczynia wysypać
1/3 suchej marynaty, szczyptę pieprzu, położyć gałązkę kopru, a na nią łososia
skórą do dołu, obsypać resztą soli, cukru oraz pieprzu i obłożyć koprem.
Naczynie szczelnie owinąć folią spożywczą i pozostawić na 2 – 3 godziny, aż
składniki marynaty zamienią się w emulsję. Rybę schować do lodówki na 2 doby,
można co pewien czas łososia obracać by wszędzie dotarła marynata. Przed
podaniem rybę wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem. Kroić w cienkie plastry.
Sos do łososia:
- 1 pełna łyżeczka ostrej musztardy
- 1 pełna łyżeczka musztardy słodkiej lub sosu koperkowego
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżeczka octu
- 1 – 2 łyżeczki cukru
- sól, pieprz
- pół pęczka posiekanego koperku
- ¼ szklanki oleju
Wszystkie składniki poza olejem przekładamy do miseczki i
mieszamy. Powoli dolewamy olej energicznie mieszając by powstała emulsja.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz