Różane muffiny
Pyszne małe babeczki nadziane kremem różano - maślanym. Ciasto na muffiny przyrządzimy bardzo szybko, bez pomocy miksera, a wyjdą wilgotne i puchate. Krem różany przeniesie nas w słoneczne letnie dni. Trochę lata na przedwiośniu.
Muffiny:
- 300 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 łyżki kakao
- 1 jajo
- 130 g cukru
- 80 ml oleju
- 300 ml maślanki
Do miski dodać wszystkie suche składniki i wymieszać, po czym dodać rozkłócone jajko i resztę składników, wszystko razem połączyć. Blaszkę do pieczenia muffinek wyłożyć papilotkami i napełniać je do 3/4 wysokości ciastem. Piec w temperaturze 180oC do "suchego patyczka".
Krem maślany:
- 300 g cukru pudru
- 150 g miękkiego masła
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 4 łyżki nalewki różanej (lub innego alkoholu)
- 2 łyżki marmolady różanej
Składniki muszą mieć temperaturę pokojową!!. Masło z cukrem utrzeć na gładką masę, powoli dodawać śmietanę ( jeżeli masa się rozwarstwi, należy przełożyć ją do garnka i kilka sekund podgrzewać po czym jeszcze raz przełożyć do misy miksera i ubijać do uzyskania jednolitej masy). Do kremu powoli dodawać alkohol. 3/4 masy przełożyć do rękawa cukierniczego z dowolną końcówką dekoratorską, do pozostałej masy dodać marmoladę i wymieszać.
W każdej muffince zrobić małym kieliszkiem wgłębienie na około dwa centymetry, po czum go wyciągnąć i "wydłubać" ciasto, pozostawiając dziurkę.Tak przygotowany otwór napełnić kremem z marmoladą różaną a wierzch babeczki udekorować białym kremem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz