niedziela, 17 marca 2013

Różane muffiny

          Pyszne małe babeczki nadziane kremem różano - maślanym. Ciasto na muffiny przyrządzimy bardzo szybko, bez pomocy miksera, a wyjdą wilgotne i puchate.  Krem różany przeniesie nas w słoneczne letnie dni. Trochę lata na przedwiośniu.

Muffiny:
  • 300 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 łyżki kakao
  • 1 jajo
  • 130 g cukru
  • 80 ml oleju
  • 300 ml maślanki
      Do miski dodać wszystkie suche składniki i wymieszać, po czym dodać rozkłócone jajko i resztę składników, wszystko razem połączyć. Blaszkę do pieczenia muffinek wyłożyć papilotkami i napełniać je do 3/4 wysokości ciastem. Piec w temperaturze 180oC do "suchego patyczka".

Krem maślany:
  • 300 g cukru pudru
  • 150 g miękkiego masła
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 4 łyżki nalewki różanej (lub innego alkoholu)
  • 2 łyżki marmolady różanej
       Składniki muszą mieć temperaturę pokojową!!.  Masło z cukrem utrzeć na gładką masę, powoli dodawać śmietanę ( jeżeli masa się rozwarstwi, należy przełożyć ją do garnka i kilka sekund podgrzewać po czym jeszcze raz przełożyć do misy miksera i ubijać do uzyskania jednolitej masy). Do kremu powoli dodawać alkohol. 3/4 masy przełożyć do rękawa cukierniczego z dowolną końcówką dekoratorską, do pozostałej masy dodać marmoladę i wymieszać.
      W każdej muffince zrobić małym kieliszkiem wgłębienie na około dwa centymetry, po czum go wyciągnąć i "wydłubać" ciasto, pozostawiając dziurkę.Tak przygotowany otwór napełnić kremem z marmoladą różaną a wierzch babeczki udekorować białym kremem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz