piątek, 22 marca 2013

Świnka z grzybami na łące

         Szybka sycąca sałatka, którą można podawać na ciepło lub zimno. 

Składniki:

  • 250 dag polędwicy wieprzowej
  • sałata
  • pomidor
  • ogórek
  • 10 pieczarek
  • olej
  • cebula
  • sól, pieprz, przyprawa do mięsa

Sos:

  • łyżeczka miodu
  • łyżeczka octu
  • łyżka oleju
  • łyżeczka musztardy
  • 2 łyżki wody
  • sól, pieprz

     Cebulę pokroić w piórka, osolić i podsmażyć na oleju, dodać pokrojone w plastry pieczarki i dusić do miękkości. Doprawić pieprzem.
      Polędwice pokroić w plastry, lekko rozgnieść pięścią każdy kawałek. Układać na rozgrzanym grillu lub patelni, posypane przyprawami.
      Na talerzu ułożyć sałatę, na nią pokrojonego w pół plastry ogórka, na nich ułożyć pieczarki, mięso i pomidory. Wszystkie składniki sosu wymieszać i polać nim sałatkę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz