sobota, 31 sierpnia 2013

Tort Czekoladowy - ekstremalny

      Powinien nazywać się poszerzaczem  bioder, ta nazwa lepiej by pasowała do tej bomby kalorycznej. Tort bardzo czekoladowy, na podstawie ciężkiego ciasta, przełożony wytrawną masą czekoladową z wafelkiem, obłożony czekoladową masą maślaną, udekorowany czekoladkami i posypany drażami czekoladowymi. Nasuwa się pytanie, po co mieszać tyle pysznych składników by zrobić jeden tort. A po to by cieszył oko i uświetnił Naszą rocznice ślubu.
Ciasto – tortownica 20 cm:
  • 200 g mąki
  • 175 g cukru
  • 25 g ciemnego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 2 jaja
  • 75 ml śmietany kwaśnej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub saszetka cukru waniliowego
  • 90 g roztopionego masła
  • 60 ml oleju
  • 150 ml zimnej wody

      Wszystkie płynne składniki wymieszać ze sobą by się połączyły. Dołożyć wszystkie suche składniki i ponownie wymieszać. Ciasto wlać do tortownicy i piec w temperaturze 180oC, do suchego patyczka, około 40 minut. Gdy w trakcie pieczenia ciasto za mocno by się zrumieniło, należy przykryć je folią aluminiową.
      Jeśli ciasto pieczemy w większej formie, tym samym zwiększając ilość składników, należy upiec je na dwie „raty”. Ciasto przestudzić i przekroić na pół.

Masa śmietanowa:
  • 50 g czekolady gorzkiej 70%
  • 300 ml śmietanki 30%
  • usztywniacz so śmietany
  • 1 wafelek w czekoladzie gorzkiej

      Czekoladę rozpuścić w 100 ml śmietanki. Zostawić do całkowitego wystudzenia w lodówce. Śmietankę ubić z usztywniaczem, na koniec dodać czekoladę i wymieszać. Wafelka pokroić na drobne kawałki i wymieszać z masą.
      Połowę masy czekoladowej rozsmarować na jednym blacie ciasta, przykryć drugim i posmarować kremem wierzch tortu. Wstawić do lodówki by masa zastygła.

Masa na obłożenie tortu:
  • 100 g miękkiego masła
  • 50 g gorzkiej czekolady

      Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej –czekoladę połamać na małe kawałki, włożyć do żaroodpornej miski, ustawić nad garnkiem z wodą. Ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę i dodać czekoladę. Wymieszać. Tak przygotowanym kremem ”wysmarować” tort.

Dekoracja:
  • Czekoladki
  • Paczka draży czekoladowych
  • Paczka draży o kolorowych skorupkach

      Czekoladki ułożyć wokoło rantu tortu, dobrze przyklejają się do tortu. Na górę wysypać draże czekoladowe i kolorowe. Zamiast czekoladek można użyć rurek lub ciastek. 

2 komentarze:

  1. Ojej aż mi ślinka pociekła :) Taki tort można jeść nawet bez okazji ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. To prawda, że wygląda obłędnie i baaardzo apetycznie, ale jakby takie torty jeść bez okazji to stworzyłoby się idealną okazję do poszerzenia drzwi ^^

    OdpowiedzUsuń