niedziela, 25 sierpnia 2013

Bostońskie ciasto kremowe

      Czekoladowy krem na kruchym spodzie w asyście  śmietanki, brzmi smakowicie prawda. Tarta nie jest skomplikowana i to jest zapewne jej plusem, a do tego jest przepyszna. Nie za słodka, z lekko ciężkim nadzieniem. Zasmakuje miłośnikom brownie. Przygotowana dla mojego kochanego brata z okazji imienin – zamiast kwiatka. Przepis z książki „ Przysmaki z czekolady”.
Ciasto:
  • 150 g mąki
  • 25 g cukru
  • 125 g zimnego masła lub margaryny

      Składniki zagnieść ze sobą. Wylepić ciastem formę do tart, wstawić do lodówki na około godzinę. Ponakłuwać ciasto gęsto widelcem i piec w temperaturze 190oC do zrumienienia. Ostudzić.
Nadzienie czekoladowe:
  • 3 jaja
  • 120 g cukru
  • 150 g mąki
  • Szczypta soli
  • 1 łyżka esencji waniliowej lub cukier waniliowy
  • 400 ml mleka
  • 150 ml śmietanki 30% - można zastąpić ją mlekiem
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 50 g czekolady mlecznej
  •  3 -4 łyżki dowolnego alkoholu – u mnie whisky

      Jaja ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać mąkę, sól, esencję waniliowa i wymieszać.
Czekoladę połamać na kawałki i włożyć do żaroodpornej miski, którą umieścić nad garnkiem z gotującą się wodą. W tak przygotowanej kąpieli wodnej rozpuścić czekolady.
      Mleko ze śmietaną zagotować. Gorący płyn wlewać do masy jajecznej ciągle mieszając by jajka się nie ścięły. Masę przelać z powrotem do garnka i zagotować ciągle mieszając. Masa stanie się dość gęsta. Chwile należy podgrzewać ciągle mieszając, do momentu pozbycia się smaku „surowej” mąki.
      Do masy dodać rozpuszczoną czekoladę oraz alkohol, wymieszać. Przełożyć krem na ciasto, wyrównać. Wstawić do lodówki do całkowitego ostygnięcia.
Dekoracja:
  • 200 ml śmietanki 36%
  • 50 g czekolady mlecznej
      Śmietanę rozprowadzić na masie czekoladowej. Czekoladę zetrzeć na tarce lub zeskrobać obieraczką do warzyw i posypać ciasto. Podawać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz