Przepis na Tajskie zielone curry pochodzi z książki
Jamie Oliviera, chodź go troszkę zmodyfikowałam. Zamieniłam zielone szparagi na
fasolkę szparagową, groszek cukrowy na groszek łuskany, trawę cytrynową na
pastę z trawy cytrynowej, krewetki na kurczaka, kolendrę na pietruszkę. Bardzo
smaczna modyfikacja.
Składniki:
- 300 g zielonej fasolki szparagowej mrożonej
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżka oleju
- 400 g fileta z kurczaka lub krewetek
- 1 puszka mleczka kokosowego – 400 ml
- 300 g groszku zielonego mrożonego
- 200 g ugotowanego ryżu basmati
- 2 cytryny lub limonki
Zielona pasta curry:
- 2 łyżki pasty z trawy cytrynowej
- pęczek cebuli dymki ze szczypiorem( zostawić garść posiekanej do dekoracji)
- 2 papryczki chilli lub więcej
- 4 ząbki czosnku
- 4 cm kawałek imbiru
- 2 pęczki natki pietruszki ( zostawić trochę do dekoracji)
- 1 łyżka nasion kolendry
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka sosy rybnego
W głębokiej patelni rozgrzać olej. Włożyć na niego pokrojonego kurczaka i chwilę razem przesmażyć. Dodać fasolkę, groszek i smażyć dalej. Dodać pastę curry, mleko kokosowe, wymieszać i dusić kilka minut. Dodać sok z cytryn. Całość wymieszać. W razie potrzeby doprawić do smaku solą lub sosem sojowym oraz chilli. Na półmisek wyłożyć ryż w środku zrobić rowek, by móc wlać sos. Posypać pozostałą zieleniną. Podawać. Smakuje wybornie również na drugi dzień, gdy zmieszamy ryż z sosem razem, wtedy wszystkie smaki doskonale się przegryzą.
czyli Tajski zamieniłaś na Polski z rodzimymi dodatkami :) przepysznie wygląda
OdpowiedzUsuń