wtorek, 27 sierpnia 2013

Tajskie zielone curry - po polsku

       Przepis na Tajskie zielone curry pochodzi z książki Jamie Oliviera, chodź go troszkę zmodyfikowałam. Zamieniłam zielone szparagi na fasolkę szparagową, groszek cukrowy na groszek łuskany, trawę cytrynową na pastę z trawy cytrynowej, krewetki na kurczaka, kolendrę na pietruszkę. Bardzo smaczna modyfikacja.
Składniki:
  • 300 g zielonej fasolki szparagowej mrożonej
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżka oleju
  • 400 g fileta z kurczaka lub krewetek
  • 1 puszka mleczka kokosowego – 400 ml
  • 300 g groszku zielonego mrożonego
  • 200 g ugotowanego ryżu basmati
  • 2 cytryny lub limonki

Zielona pasta curry:
  • 2 łyżki pasty z trawy cytrynowej
  • pęczek cebuli dymki ze szczypiorem( zostawić garść posiekanej do dekoracji)
  • 2 papryczki chilli lub więcej
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 cm kawałek imbiru
  • 2 pęczki natki pietruszki ( zostawić trochę do dekoracji)
  • 1 łyżka nasion kolendry
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka sosy rybnego
      Składniki, które wymagają obrania, obrać. Ziarna kolendry rozgnieść w moździerzu . Wszystkie składniki przełożyć do blendera i rozdrobnić na pastę. Jeśli nie mamy pod ręką blendera, składniki drobno pokroić i wsadzić do worka, zawinąć koniec. Deską lub tłuczkiem kilkukrotnie uderzać w zawartość worka, by składniki puściły lekko sok.
      W głębokiej patelni rozgrzać olej. Włożyć na niego pokrojonego kurczaka i chwilę razem przesmażyć. Dodać fasolkę, groszek i smażyć dalej. Dodać pastę curry, mleko kokosowe, wymieszać i dusić kilka minut. Dodać sok z cytryn. Całość wymieszać. W razie potrzeby doprawić do smaku solą lub sosem sojowym oraz chilli. 
      Na półmisek wyłożyć ryż w środku zrobić rowek, by móc wlać sos. Posypać pozostałą zieleniną. Podawać. Smakuje wybornie również na drugi dzień, gdy zmieszamy ryż z sosem razem, wtedy wszystkie smaki doskonale się przegryzą.

1 komentarz:

  1. czyli Tajski zamieniłaś na Polski z rodzimymi dodatkami :) przepysznie wygląda

    OdpowiedzUsuń