sobota, 6 kwietnia 2013

Marchewkowe pole

       Ciasto będące połączeniem marchewki z kokosem, otulone kremem sokowo – śmietanowym. Ciasto nie jest zbyt słodkie. Z przepisu Andrzeja Polana.
Ciasto:
  • 300 g marchew  – jedna duża
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 3 jaja
  • 130 g cukru
  • 100 g mąki
  • 250 ml mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

      Marchew zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Wiórki lekko uprażyć na suchej patelni. Jajka ubić z cukrem mikserem. Dodać wiórki, mąkę, proszek, mleko, i wymieszać. Wyłożyć do blaszki, konsystencja będzie luźna, więc by uniknąć wyciekania ciasta, można blaszkę zabezpieczyć folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170OC i piec do „suchego patyczka”.
Krem:
  • 500 ml soku marchewkowego ze smakiem truskawki, maliny lub innego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • 20 g żelatyny
  • 300 ml śmietany 30%
  • 250 g serka mascarpone

       Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody. 400 ml soku zagotować, w pozostałej ilości płynu wymieszać mąki i wlać do gotującego się soku. Zagotować. Do gorącego budyniu dodać żelatynę i wymieszać. Wystudzić. Śmietankę ubić na sztywno, dodać serek. Trzy łyżki zostawić do dekoracji. Śmietankę wymieszać z marchewkowym budyniem. Ciasto przekroić na pół, przełożyć połową kremu i przykryć drugim blatem, rozsmarować na nim pozostały krem. Krem postawiony do dekoracji podzielić na dwie części, do jednej dodać pomarańczowy barwnik, a do drugiej zielony. Masę przełożyć do worka cukierniczego i wyciskać a’la marchewki na wierzch. 

4 komentarze:

  1. ale ślicznie wygląda! kokos i ciasto marchewkowe to bardzo smaczne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z takim kremem jeszcze nie jadlam ;) koniecznie do sprobowania!

    OdpowiedzUsuń
  3. Z marchewką - dla mnie, z kokosem - dla C. :) Idealne :)

    OdpowiedzUsuń