Ciasto:
- 300 g marchew – jedna duża
- 200 g wiórków kokosowych
- 3 jaja
- 130 g cukru
- 100 g mąki
- 250 ml mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Marchew zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Wiórki lekko
uprażyć na suchej patelni. Jajka ubić z cukrem mikserem. Dodać wiórki, mąkę,
proszek, mleko, i wymieszać. Wyłożyć do blaszki, konsystencja będzie luźna,
więc by uniknąć wyciekania ciasta, można blaszkę zabezpieczyć folią aluminiową.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170OC i piec do „suchego
patyczka”.
Krem:
- 500 ml soku marchewkowego ze smakiem truskawki, maliny lub innego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 czubate łyżki mąki pszennej
- 20 g żelatyny
- 300 ml śmietany 30%
- 250 g serka mascarpone
Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody. 400 ml
soku zagotować, w pozostałej ilości płynu wymieszać mąki i wlać do gotującego
się soku. Zagotować. Do gorącego budyniu dodać żelatynę i wymieszać. Wystudzić.
Śmietankę ubić na sztywno, dodać serek. Trzy łyżki zostawić do dekoracji. Śmietankę
wymieszać z marchewkowym budyniem. Ciasto przekroić na pół, przełożyć połową
kremu i przykryć drugim blatem, rozsmarować na nim pozostały krem. Krem
postawiony do dekoracji podzielić na dwie części, do jednej dodać pomarańczowy
barwnik, a do drugiej zielony. Masę przełożyć do worka cukierniczego i wyciskać
a’la marchewki na wierzch.
ale ślicznie wygląda! kokos i ciasto marchewkowe to bardzo smaczne połączenie :)
OdpowiedzUsuńZ takim kremem jeszcze nie jadlam ;) koniecznie do sprobowania!
OdpowiedzUsuńCiasto idealne.... :)
OdpowiedzUsuńZ marchewką - dla mnie, z kokosem - dla C. :) Idealne :)
OdpowiedzUsuń