czwartek, 11 kwietnia 2013

Nadziany filet

       Filet z piersi kurczaka w niecodziennym wydaniu. Prosty w wykonaniu i efektowny.
Składniki:
  • 4 pojedyncze filety z kurczaka
  • 100 g pora
  • 2 plastry salami lub innej wędliny
  • pół pęczka natki pietruszki
  • ćwierć pęczka szczypioru
  • 50 ml białego lub różowego wina
  • 2 łyżeczki pokrojonych suszonych pomidorów
  • 1 łyżeczka miodu
  • 4 łyżki oleju
  • pół cytryny
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie, przyprawa do zup lub mięs

      Por przekroić wzdłuż na dwie części, następnie pokroić w półplastry. Na patelni rozgrzać olej (2 łyżeczki) i dodać por oraz pokrojone w paski salami, chwilę poddusić. Dodać pomidory suszone, posiekane zioła i całość zalać winem. Dusić do momentu redukcji płynu, co jakiś czas mieszając. Dodać miód, doprawić do smaku.
      Filety ponacinać nożem w pół zaczynając od węższej strony, nie przecinając przy końcu. Każdy filet rozłożyć.
      Farsz podzielić na cztery części. Każdą porcję rozłożyć na połówce fileta i nakryć drugą częścią mięsa. Tak przygotowane porcje ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem. Polać resztą oleju, posypać ziołami prowansalskimi, przyprawą do zup oraz skropić cytryną. Pozostawić na minimum godzinę by mięso przeszło smakiem farszu i przypraw.
      Wstawić do nagrzanego do 160OC piekarnika i piec 10 – 15 minut.

2 komentarze: