wtorek, 16 kwietnia 2013

Kurczak w sosie BBQ

       Coraz cieplej na dworze i zaczynają chodzić za nami dania z grilla. Pomysł na kurczaka zapiekanego w sosie barbecue do zrobienia w domowym piekarniku.
Sos Barbecue:
  • 1 posiekana cebula
  • 6 posiekanych ząbków czosnki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 puszka pomidorów
  • 0,5 szklanki octy winnego lub jabłkowego
  • 0,5 szklanki cukru brązowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżeczki musztardy
  • szczypta cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta kminku
  • posiekana papryczka chilli – ilość dowolna
  • ketchup do smaku
  • sól, pieprz

      W rondlu rozgrzać olej i włożyć cebulę, lekko osolić. Smażyć do miękkości, często mieszając by nie przypaliła się. Dodać czosnek i jeszcze chwilę poddusić. Wlać pomidory i resztę składników, wszystko wymieszać. Dusić na małym ogniu do zredukowania sosu o połowę. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz ketchupem.
Drób:
  • 12 podudzi z kurczaka pozbawionych kości wersja dla mojego męża– dla mniej wymagających normalne podudzia, udka lub skrzydełka z kośćmi.
      Mięso zalać sosem, dokładnie wymieszać i przełożyć do naczynia do zapiekania. Dusić pod przykryciem około 20 minut w temperaturze 180oC, po upływie tego czasu odkryć i  zapiekać by lekko się przyrumieniło. Podawać. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz