poniedziałek, 28 kwietnia 2014

Makaroniki kawowo – czekoladowe

      Ulubione ciasteczka francuzów, w łatwy sposób do zrobienia w domu. Idealne, kruche, intensywne w smaku. Dodatek kawy doskonale podbija ich smak.

Składniki:
Przepis na chwilę kawowej przyjemności
  • 200 g cukru pudru
  • 125 g mielonych migdałów
  • 7 g kakao
  • 8 g kawy Jacobs CREMA GOLD
  • 3 białka
  • 25 g cukru kryształu
  • szczypta soli
      Białka wraz z solą ubić na sztywną pianę, w trakcie dodać cukier . Do masy dodać migdały, przesiany cukier puder, kakao i kawę, wszystko bardzo delikatnie wymieszać. Zbyt mocne mieszanie np. przy użyciu miksera może upłynnić masę.
      Pianę przełożyć do worka cukierniczego lub worka do mrożonek, odciąć róg i wyciskać na formę wyłożoną papierem do pieczenia,  3 cm ciasteczka. Zostawić na 15 minut by zaczęły wysychać. W tym czasie piekarnik rozgrzać do temperatury 130oC z termoobiegiem, bez do 150oC.  Piec około 20 minut lub do momentu aż będą odklejać się od papieru. Wyciągnąć z piekarnika i wystudzić. Po tym czasie można je ściągać z blachy.

Krem czekoladowy:
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 100 g masła
  • 3 łyżki śmietanki 30%
  • szczypta soli
      Do żaroodpornej miski włożyć połamaną czekoladę, śmietankę, masło oraz sól. Całość umieścić nad garnkiem z gotującą się wodą, tak aby dno miski nie dotykało wody – kąpiel wodna. Ogrzewać do momentu, aż składniki połączą się. Zostawić do ostygnięcia. Masa będzie robiła się w miarę stygnięcia coraz gęstsza. Jak uzyska konsystencję dość sztywną, ale nie twardą( nie schładzajmy jej w lodówce) przełożyć do worka, odciąć końcówkę i wyciskać na ciastko przykrywając je drugim. 
      Ciastka przechowujemy w zamkniętym pudełku, nawet do kilku dni, ale nie wkładajmy ich do lodówki bo się rozmiękną !!!!!

1 komentarz: