Składniki:
- 1 kg schabu bez kości (może być mniej lub więcej)
- 4 – 5 łyżeczek cukru
- 4 – 5 łyżeczek soli morskiej
- 0,5 łyżeczki soli peklowej
- kilka ząbków czosnku chodź nie musi być
- ulubione przyprawy: majeranek, ostra papryka, pieprz itp.
- pończocha
Mięso umyć i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Włożyć
do szklanego naczynia i obsypać dokładnie cukrem. Mięso pozostawić w naczyniu,
przykryć folią spożywczą i schować do lodówki na minimum 36 godzin. W czasie
oczekiwania raz na 12 godzin mięso przekładać. Po upływie wyznaczonego okresu
mięso opłukać,dokładnie wytrzeć i osolić. Ponownie przykryć i wstawić do
lodówki na 36 godzin, obracając co jakiś czas. Schab po półtorej doby wyjąć
umyć i osuszyć, natrzeć ziołami i wstawić ponownie na 36 godzin, obracając co
jakiś czas. Wędlinę wyciągnąć i
przełożyć do pończochy lub obciętych rajstop, związać i powiesić w przewiewnym
miejscu na 4 doby. Ja nie czekałam tyle i po 2 dniach trafiła na nasz stół. Gotową wędlinę przechowywać w lodówce zwiniętą w ręcznik papierowy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz