piątek, 5 kwietnia 2013

Schab marynowany surowy

       Coraz częściej sięgamy po domowe wyroby, gdyż mamy dosyć chemii jaką pakuje w nas masowe przetwórstwo. Domowa wędlina jest alternatywą, jeżeli chcemy poczuć smak czegoś naturalnego. Przygotowanie jej jest bardzo proste, niestety na jej efekt trzeba czekać kilka dni, ale warto.
Składniki:
  • 1 kg schabu bez kości (może być mniej lub więcej)
  • 4 – 5 łyżeczek cukru
  • 4 – 5 łyżeczek soli morskiej
  • 0,5 łyżeczki soli peklowej
  • kilka ząbków czosnku chodź nie musi być
  • ulubione przyprawy: majeranek, ostra papryka, pieprz itp.
  • pończocha

      Mięso umyć i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Włożyć do szklanego naczynia i obsypać dokładnie cukrem. Mięso pozostawić w naczyniu, przykryć folią spożywczą i schować do lodówki na minimum 36 godzin. W czasie oczekiwania raz na 12 godzin mięso przekładać. Po upływie wyznaczonego okresu mięso opłukać,dokładnie wytrzeć  i osolić. Ponownie przykryć i wstawić do lodówki na 36 godzin, obracając co jakiś czas. Schab po półtorej doby wyjąć umyć i osuszyć, natrzeć ziołami i wstawić ponownie na 36 godzin, obracając co jakiś czas.  Wędlinę wyciągnąć i przełożyć do pończochy lub obciętych rajstop, związać i powiesić w przewiewnym miejscu na 4 doby. Ja nie czekałam tyle i po 2 dniach trafiła na nasz stół. Gotową wędlinę przechowywać w lodówce zwiniętą w ręcznik papierowy. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz