sobota, 30 marca 2013

Babeczki krówkowo – ajerkoniakowe

         Aby muffinki na święta nie były standardowe, dodajmy do nich to co słodkie i pyszne, krówki i ajerkoniak. Aby nadać im wiosennego charakteru udekorujmy je zielonym kremem maślanym i słodkimi jajkami. Przepis z gazetki z przepisami czytelników.

Ciasto:

  • 1 i ½ szklanki mąki
  • ¾ szklanki cukru
  • ½ szklanki ajerkoniaku lub 1 żółtko, 3łyżki cukru i 100 ml alkoholu ( jajo ubić z cukrem i dodać alkohol) ja tak zrobiłam, użyłam whisky, więc ajerkoniak wychodzi znacznie mocniejszy niż ten sklepowy
  • 150 g masła
  • 150 g pokrojonych krówek
  • 4 jaja
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      Masło utrzeć z cukrem, jeżeli będzie za twarde podgrzać kilka sekund w mikrofalówce. Dodawać po jednym jajku, nie przejmować się jeśli masa się zwarzy. Dolać ajerkoniak i dalej miksować, dodając proszek do pieczenia i mąkę. Do ciasta dodać krówki i wymieszać łyżką. Formę do muffinek wyłożyć  papilotkami i nakładać do każdej po kopiastej łyżce ciasta. Piec w temperaturze 180oC do „suchego patyczka. Z przepisu wychodzi około 22 babeczek. Można ciasto upiec też w formie keksu.
       Babeczki można oblać polewą czekoladową lub jak jaj zieloną bitą śmietaną i czekoladowymi jajkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz