Ciasto:
- 1 i ½ szklanki mąki
- ¾ szklanki cukru
- ½ szklanki ajerkoniaku lub 1 żółtko, 3łyżki cukru i 100 ml alkoholu ( jajo ubić z cukrem i dodać alkohol) ja tak zrobiłam, użyłam whisky, więc ajerkoniak wychodzi znacznie mocniejszy niż ten sklepowy
- 150 g masła
- 150 g pokrojonych krówek
- 4 jaja
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masło utrzeć z cukrem, jeżeli będzie za twarde podgrzać
kilka sekund w mikrofalówce. Dodawać po jednym jajku, nie przejmować się jeśli
masa się zwarzy. Dolać ajerkoniak i dalej miksować, dodając proszek do
pieczenia i mąkę. Do ciasta dodać krówki i wymieszać łyżką. Formę do muffinek
wyłożyć papilotkami i nakładać do każdej
po kopiastej łyżce ciasta. Piec w temperaturze 180oC do „suchego
patyczka. Z przepisu wychodzi około 22 babeczek. Można ciasto upiec też w
formie keksu.
Babeczki można oblać polewą czekoladową lub jak jaj zieloną bitą śmietaną i czekoladowymi jajkami.
Babeczki można oblać polewą czekoladową lub jak jaj zieloną bitą śmietaną i czekoladowymi jajkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz