piątek, 22 marca 2013

Pijane wątróbki

           Wątróbka w niecodziennej odsłonie, połączenie zimnej sałaty z ciepłym mięsem. Łatwe w przygotowaniu i szybkie, na obiad lub kolację.  


Składniki:

  • 30 dag wątróbek drobiowych
  • 1 szklanka różowego lub białego wina
  • sałata
  • jabłko
  • cebula
  • 6 pieczarek
  • olej
  • sól, pieprz, majeranek, przyprawa do mięs

      Cebulę pokroić w piórka, osolić i podsmażyć na oleju. Pieczarki pokroić w ćwiartki, dodać do cebuli i podpuścić. Jabłko pokroić w kostkę i dodać do podduszonych warzyw, jeszcze chwilę pogotować.
      Wątróbkę umyć i osuszyć. Na suchą, rozgrzaną patelnie układać wątróbkę, posypując ją przyprawą do mięs, majerankiem oraz pieprzem, obsmażyć z obu stron. Dodać wino i przykryć przykrywką, dusić do momentu redukcji połowy płynu.
      Sałatę rozłożyć na talerzu, na nią ułożyć podsmażoną ciepłą cebulę z jabłkami i pieczarkami na nich ułożyć ciepłą wątróbkę. Pozostałym sosem polać sałatkę. Dla wzbogacenia smaku i nadania pikanterii podawać z pikantno - słodkim dipem (odnośnik)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz