poniedziałek, 25 marca 2013

Pikantno – słodki dip

           Dip w formie dżemu, doskonały do wędlin, mięs, serów potraw z grilla. Jego pikantność możemy modelować pozbawiając papryczki pestek lub je zachowując. Gorący włożony do słoika postoi nam dużej w lodówce. 
Składniki:

  • 1 czerwona papryka
  • 2 papryczki chilli
  • 2 pomidory
  • 1 cebula
  • olej
  • 1 jabłko
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 25 ml octu
  • 5 łyżeczek cukru
  • szczypta soli

      Papryki przekroić na pół, ułożyć na blaszce skórką do góry i piec w piekarniku w temperaturze 200oC do momentu pomarszczenia i przypieczenia skórki. Gorącą paprykę włożyć do worka i szczelnie związać. Po wystudzeniu obrać ze skórki. Pokroić w drobną kostkę. Papryczka chilli jest bardzo cienka, więc łatwo zeskrobiesz z niej miąższ nożem. 

       Pomidory naciąć na krzyż i zalać je wrzącą wodą, po czym ściągnąć skórkę. Pozbyć je gniazd nasiennych i pokroić w drobną kostkę.
       Cebulę drobno pokroić w kostkę i zeszklić ją na oleju, dodać pomidory, papryki, starte jabłko mieszamy. Wszystko zalewamy octem, dodajemy cukier i przecier pomidorowy oraz szczyptę soli. Gotować na małym ogniu, aż zgęstnieje.

1 komentarz: