Składniki:
- 1 czerwona papryka
- 2 papryczki chilli
- 2 pomidory
- 1 cebula
- olej
- 1 jabłko
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
- 25 ml octu
- 5 łyżeczek cukru
- szczypta soli
Papryki przekroić na pół, ułożyć na blaszce skórką do góry i
piec w piekarniku w temperaturze 200oC do momentu pomarszczenia i przypieczenia
skórki. Gorącą paprykę włożyć do worka i szczelnie związać. Po wystudzeniu
obrać ze skórki. Pokroić w drobną kostkę. Papryczka chilli jest bardzo cienka,
więc łatwo zeskrobiesz z niej miąższ nożem.
Pomidory naciąć na krzyż i zalać je wrzącą wodą, po czym ściągnąć skórkę. Pozbyć je gniazd nasiennych i pokroić w drobną kostkę.
Cebulę drobno pokroić w kostkę i zeszklić ją na oleju, dodać pomidory, papryki, starte jabłko mieszamy. Wszystko zalewamy octem, dodajemy cukier i przecier pomidorowy oraz szczyptę soli. Gotować na małym ogniu, aż zgęstnieje.
cudowne wygląda :)
OdpowiedzUsuń