Ciasto:
- 250 g ciemnej czekolady
- 125 g masła
- 6 jaj
- 175 g cukru
- pomarańcza
- szczypta soli
Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i rozpuścić w kąpieli
wodnej, dodać do niej masło, wymieszać, pozostawić do ostygnięcia. 4 białka jaj ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli,
stopniowo dodając 100 g cukru. 2 jaja i 4 żółtka ubić na puszystą masę z 75 g cukru. Dodać
do masy czekoladę, otartą skórkę z pomarańczy i wyciśnięty sok z połowy
pomarańczy. Wymieszać. Masę czekoladową połączyć z pianą z białek delikatnie
mieszając. Masę wylać do tortownicy o średnicy 24 cm, dno wykładamy papierem do pieczenia.
Wstawić do nagrzanego
do 180oC piekarnika na około
30 minut. Ciasto ma wyrosnąć, popękać a środek niema być płynny. Wyciągnąć z
piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia, ciasto powoli będzie się
zapadać.
Masa śmietanowa:
- 600 ml śmietany 30%
- 2 usztywniacze do śmietany
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżeczka kakao
Mocno schłodzoną śmietanę ubić z usztywniaczami i cukrem
pudrem. Ciasto wyciąć z rantu tortownicy i powoli odklejając papier
do pieczenia przełożyć na naczynie do podania. W zagłębienie w cieście ułożyć
kopiec z bitej śmietany i posypać kakao. Gotowe do podania.
Widziałam to ciacho na innych blogach - boskie jest! U Ciebie wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńRobilam. Wyszlo idealnie czekoladowe.... Chwila zapomnienia w ustach.
OdpowiedzUsuń