środa, 13 marca 2013

Guacamole

          Awokado główny składnik salsy, nie ma swojego wyraźnego smaku, należy mu go dodać kontrastującymi składnikami. Owoc używany do sosu musi być miękki, jeśli kupimy twardy należy go zawinąć w papier lub schować do szafki na kilka dni, by mógł dojrzeć. Guacamole idealnie nadaje się jako dodatek do chipsów, tortill, krakersów, kanapek i wielu innych dań. Warto poznać jego smak.
Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado
  • 0,5 papryczki chili
  • pół pęczka natki pietruszki
  • pół pęczka szczypiorku
  • sok wyciśnięty z połowy limonki
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

     Owoc awokado przekroić na pół, wyciągnąć pestkę, a miąższ wydrążyć łyżką i rozgnieść w misce widelcem. Awokado skropić sokiem z limonki i dokładnie wymieszać, by nie ściemniało.  Chili, szczypior i pietruszkę posiekać, czosnek rozgnieść, wszystko dodać do awokado doprawić solą i pieprzem. 

1 komentarz:

  1. Trochę sczerniało Ci to guacamole.. Polecam włożyć pestkę ponownie po przyrządzeniu :)

    OdpowiedzUsuń