Składniki:
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 30 dag mięsa mielonego
- pół czerwonej papryki
- papryczka chilli (w dowolnej ilości)
- puszka pomidorów w całości
- 2 łyżki oleju
- pól słoiczka przecieru pomidorowego ok. 10 dag
- puszka czerwonej fasoli
- szczypta kminku mielonego
- sól, pieprz
Cebulę zeszklić na oleju w rondlu. Chwilę podsmażyć, dodać
czosnek i paprykę pokrojoną w kostkę oraz posiekaną papryczkę chilli następnie jeszcze
chwilę poddawać cieplnej obróbce. Dołożyć mięso mielone, podsmażyć wszystko
razem. Dodać pomidory (kupuje te w całości, przynajmniej widać co do puszki
włożyli) i drewnianą łopatką rozdrobnić je. Wymieszać, dodać pół szklanki wody
lub bulionu, przykryć pokrywką i dusić około 20 minut, w razie potrzeby
podlewać w trakcie wodą. Dodać przecier pomidorowy i dusić jeszcze 10 minut. Fasole
odsączyć z zalewy, wyłożyć na sito i opłukać pod bieżącą wodą. Dodać ją do
garnka, dodać kminek i zagotować. Doprawić solą oraz pieprzem.
chili con carne to jedno z moich 'najulubieńszych' dań, smaka mi narobiłaś bo dawno nie jadłam :D apetycznie wygląda!
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie, o dziwo do tej pory jeszcze nigdy nie gotowałam chilli con carne. czas to zmienić.
OdpowiedzUsuńDziękuję za udział w mojej akcji, pozdrawiam.
Wygląda bardzo smakowicie, o dziwo do tej pory jeszcze nigdy nie gotowałam chilli con carne. czas to zmienić.
OdpowiedzUsuńDziękuję za udział w mojej akcji, pozdrawiam.