czwartek, 21 marca 2013

Chili con care

         Danie jednogarnkowe rodem z Meksyku. Ilu kucharzy tyle jego odmian i form podania. Warte spróbowania i stworzenia swojej własnej wersji. Danie podajemy z ryżem, tortillą czy też …z ziemniakami. 

Składniki:

  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 dag mięsa mielonego
  • pół czerwonej papryki
  • papryczka chilli (w dowolnej ilości)
  • puszka pomidorów w całości
  • 2 łyżki oleju
  • pól słoiczka przecieru pomidorowego ok. 10 dag
  • puszka czerwonej fasoli
  • szczypta kminku mielonego
  • sól, pieprz

      Cebulę zeszklić na oleju w rondlu. Chwilę podsmażyć, dodać czosnek i paprykę pokrojoną w kostkę oraz posiekaną papryczkę chilli następnie jeszcze chwilę poddawać cieplnej obróbce. Dołożyć mięso mielone, podsmażyć wszystko razem. Dodać pomidory (kupuje te w całości, przynajmniej widać co do puszki włożyli) i drewnianą łopatką rozdrobnić je. Wymieszać, dodać pół szklanki wody lub bulionu, przykryć pokrywką i dusić około 20 minut, w razie potrzeby podlewać w trakcie wodą. Dodać przecier pomidorowy i dusić jeszcze 10 minut. Fasole odsączyć z zalewy, wyłożyć na sito i opłukać pod bieżącą wodą. Dodać ją do garnka, dodać kminek i zagotować. Doprawić solą oraz pieprzem. 

3 komentarze:

  1. chili con carne to jedno z moich 'najulubieńszych' dań, smaka mi narobiłaś bo dawno nie jadłam :D apetycznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo smakowicie, o dziwo do tej pory jeszcze nigdy nie gotowałam chilli con carne. czas to zmienić.
    Dziękuję za udział w mojej akcji, pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo smakowicie, o dziwo do tej pory jeszcze nigdy nie gotowałam chilli con carne. czas to zmienić.
    Dziękuję za udział w mojej akcji, pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń