wtorek, 19 marca 2013

Ciasto kokosowo - budyniowe

         Przepis wygrzebany z zeszytu mamy. Wypiek dla smakoszy kokosa i budyniu. Z serii - łatwe, dość szybkie w wykonaniu.

Ciasto:

  • 2 jaja
  • 4 łyżki cukru
  • 11/4  szklanki mąki
  • 1 1/2  łyżeczki proszku do pieczenia

      Jaja ubić z cukrem, dodać mąkę i proszek, wymieszać.

Masa budyniowa:

  • 1 litr mleka lub 400 ml mleka kokosowego i 600 ml mleka (moja wersja)
  • 3 budynie kokosowe lub śmietankowe lub waniliowe

      Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu.

Masa kokosowa:

  • 20 dag masła
  • 1 szklanka cukru
  • 20 dag wiórków kokosowych
  • 3 jaja

      Masło rozpuścić w garnku, dodać cukier i wiórki kokosowe. Przestudzić,  dodać jaja, wymieszać.
Składamy ciasto: Ciasto rozłożyć na blaszce (18x29) wyłożonej papierem do pieczenia. Na nim rozsmarować ostudzony budyń i wyłożyć masę kokosową. Piec w 160 oC z termoobiegiem, bez termo obiegu zwiększyć do 170 oC przez 45 minut. Jeśli kokos zacznie się za szybko rumienić przykryć  ciasto folią aluminiową. 

2 komentarze:

  1. jaki rozmiar blaszki użyłaś do tego ciasta?

    OdpowiedzUsuń